Προειδοποίηση ΑΑΔΕ για αύξηση χρεών λόγω εκλογών

Προειδοποίηση ΑΑΔΕ για αύξηση χρεών λόγω εκλογών

Προειδοποίηση ΑΑΔΕ για αύξηση χρεών λόγω εκλογών 1

Η προεκλογική περίοδος και η αβεβαιότητα που δημιουργείται στους πολίτες ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών, και γενικότερα τάσεις μη εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο τη ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο περιλαμβάνεται ανάλυση για τις εξωτερικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η φορολογική διοίκηση, οι οποίες ενδέχεται να μεταβάλουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις της προεκλογικής περίοδος οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη στην εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και δεικτών. Οπως τονίζεται, η προεκλογική περίοδος «δημιουργεί αβεβαιότητα στους πολίτες, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τρέχουσα και μελλοντική παραγωγή και απασχόληση, στο κόστος δανεισμού και στις τραπεζικές χορηγήσεις.

Επομένως, η επίδραση του εκλογικού κύκλου στην οικονομία, αν και περιορίστηκε την περίοδο εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ενδέχεται να συντελέσει στη μη έγκαιρη καταβολή φόρων, στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικότερα στη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων».

Ωστόσο, η φορολογική διοίκηση προετοιμάζεται και σχεδιάζει αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης, κατάσχεσης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα:

• Παρακολουθεί την ταυτότητα οφειλέτη και οφειλών.

• Διαχειρίζεται και θα συμψηφίζει τις οφειλές με τις επιστροφές φόρου.

• Αποστέλλει κοινοποιήσεις και ειδοποιητήρια στους οφειλέτες.

• Λαμβάνει μέτρα για την είσπραξη των οφειλών.

Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 104,3 δισ. και για το 2019 η εφορία έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη περί των 6 δισ. μέσω κατασχέσεων αλλά και των ρυθμίσεων που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ δεσμεύεται φέτος για την είσπραξη 2,9 δισ. από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και περίπου 2,7-3,2 δισ. από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα δημιουργηθούν φέτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *