Προγραμματική «αντεπίθεση» ΚΙΝΑΛ

Προγραμματική «αντεπίθεση» ΚΙΝΑΛ

Προγραμματική «αντεπίθεση» ΚΙΝΑΛ 1

Σε μια μακρά διαδικασία ανασυγκρότησης –«μαραθώνιο και όχι κατοστάρι» όπως την έχει χαρακτηρίσει η Φώφη Γεννηματά–, έχει εισέλθει πλέον το ΚΙΝΑΛ, που το προσεχές τρίμηνο και με ορίζοντα τη συνδιάσκεψη του φθινοπώρου στοχεύει σε μια «προγραμματική αντεπίθεση», με το βλέμμα τόσο ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό όσο και στο εσωτερικό του.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, οι κατευθύνσεις που έχουν τεθεί είναι σαφείς. Τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία και κυρίως το οικονομικό της αποτύπωμα δημιούργησαν για το ΚΙΝΑΛ πρόσφορο έδαφος, ώστε να αναδείξει πιο εμφατικά το ιδεολογικό πρόσημο, στο οποίο εκτιμά ότι μπορεί να επενδύσει. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στη Χαρ. Τρικούπη μιλούν για «νέα Αλλαγή», αλλά και «νέο προοδευτικό συμβόλαιο για τη χώρα», χαράσσοντας μια διπλή διαχωριστική γραμμή. Αφενός, απέναντι στη στόχευση του πρωθυπουργού προς το Κέντρο, κάτι που αποτυπώνεται εμφανώς και στη σκληρή αντιπολίτευση που ασκείται προς την κυβέρνηση, η οποία αναδεικνύεται ως «συντηρητικός πόλος». Αφετέρου, στην ανάδειξη του Κινήματος ως της μοναδικής αυθεντικής σοσιαλδημοκρατικής έκφρασης, φρενάροντας την κεντρώα στροφή που εδώ και καιρό επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας.

Σε εσωτερικό επίπεδο, το επιτελείο της κ. Γεννηματά γνωρίζει ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι καθοριστικοί για τον τελικό απολογισμό ενόψει της μάχης για την ηγεσία, εντός του επόμενου έτους. Από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και έπειτα έχει άτυπα δοθεί εσωκομματικός χώρος και χρόνος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και το φθινόπωρο αναμένεται το πρώτο «ταμείο». Κύριος παράγοντας στην εξίσωση θα είναι εύλογα τα δεδομένα ως προς την εκλογική επιρροή, τα οποία προσώρας δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί έντονα και τα μέλη της Κ.Ο. Στη Χαρ. Τρικούπη, ωστόσο, πιστεύουν στην ανατροπή των δεδομένων αυτών, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η ολοένα πιο εμφατική ανάδειξη της κ. Γεννηματά ως «βασικού συγκριτικού πλεονεκτήματος», λόγω της υψηλής δημοφιλίας της μεταξύ των αρχηγών της αντιπολίτευσης. Το γεγονός δε ότι αυτή αναδεικνύεται δημοσίως ως επί το πλείστον από στελέχη του ηγετικού πυρήνα, δίνει την αίσθηση ότι υπολογίζεται ως ένα βασικό της όπλο και στο εσωκομματικό μπρα ντε φερ που έρχεται για την ηγεσία.

Πάντως, είναι σαφής ο προσανατολισμός της ηγεσίας προς τη διεύρυνση δυνάμεων και την ενεργοποίηση στελεχών του προοδευτικού χώρου, ώστε να ακουστεί «πιο δυνατά» η φωνή του ΚΙΝΑΛ τους επόμενους μήνες. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, εκκίνησε από χθες, με τη συζήτηση περί πράσινης ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, η σειρά διαδικτυακών διαλόγων, υπό την κ. Γεννηματά, που θα οδηγήσουν και στην πρόταση της Χαρ. Τρικούπη για σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την πανδημία.

Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία και του Ν. Ανδρουλάκη στο χθεσινό πάνελ, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται, σε πληθώρα πεδίων, εβδομαδιαίως μέχρι το τέλος Ιουλίου και ξανά από αρχές Σεπτεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα σειρά έχει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τη συμμετοχή και του καθηγητή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Μόσιαλου, η οποία εκτιμάται ότι αντανακλά τον προσανατολισμό περί ενεργού συμμετοχής προσωπικοτήτων από την προοδευτική δεξαμενή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *