Πρέπει να βρούμε λύση για την υπερφορολόγηση, λέει ο κ. Πιτσιλής

Πρέπει να βρούμε λύση για την υπερφορολόγηση, λέει ο κ. Πιτσιλής

Πρέπει να βρούμε λύση για την υπερφορολόγηση, λέει ο κ. Πιτσιλής 1

Ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, παραδέχεται ότι πολλοί Ελληνες έχουν χάσει πολλά στην κρίση και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να αποπληρώσουν παρελθόντα χρέη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, δηλώνει επίσης ότι το ίδιο το κράτος έχει γίνει πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν και στη συλλογή των φόρων. «Φυσικά, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, όπως η βελτίωση της υποδομής των εφοριών – για παράδειγμα σε επίπεδο υπολογιστών και δικτύων».

Αναφερόμενος στην απόσταση και στην καχυποψία ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος, ο Γιώργος Πιτσιλής απαντά ότι πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ένα λογικό, δίκαιο φορολογικό σύστημα και σε διαφάνεια ως προς τη χρήση των φόρων τους. Αλλά οι πολίτες πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι το κράτος δεν μπορεί να τους προσφέρει οτιδήποτε χωρίς φορολογικά έσοδα.

Στην εκτεταμένη ερώτηση της Bild σχετικά με το τελείως παράλογο φορολογικό σύστημα που οδηγεί σε φορολογικές επιβαρύνσεις 60% έως 75% και αναγκάζει μικρές επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν για λόγους αυτοάμυνας, ο Γιώργος Πιτσιλής απαντά: «Πραγματικά, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν γρήγορα κατά την κρίση.

Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν παραδεχθεί την υπερφορολόγηση και υπάρχουν συζητήσεις γι’ αυτό. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτό το θέμα».

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα θέσπισης ενός τελείως νέου φορολογικού συστήματος και βελτίωσης του μηχανισμού προσφυγών: «Ως υπηρεσία οφείλουμε να μάθουμε να είμαστε περισσότερο δίκαιοι και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Για τον λόγο αυτόν επιμείναμε στην αποτελεσματικότητα και στη διαφάνεια στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν κατά βεβαιώσεων φόρου. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά ως προς αυτό – αλλά υπάρχει ακόμη φυσικά περιθώριο προόδου. Μετά το πρόγραμμα στήριξης, μπορούμε πλέον να πάρουμε μία ανάσα και να θεσπίσουμε ανθεκτικές και δικαιότερες φορολογικές διαδικασίες».

Η λίστα Λαγκάρντ

Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ δηλώνει ότι τα στοιχεία που περιελάμβανε αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2005-2007 και παραδόθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι έδωσαν εντολές έρευνας στις εφορίες.

Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί για το 46% της λίστας, καθώς περισσότερο δεν ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους (παραγραφής), ενώ σε 776 περιπτώσεις δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία πλην απλών ονομάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *