«Πράσινη» η Ελλάδα στο χάρτη θετικότητας για τον κορωνοϊό

«Πράσινη» η Ελλάδα στο χάρτη θετικότητας για τον κορωνοϊό


Βελτίωση παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Αναλυτικότερα, η έκθεση δείχνει σταθεροποίηση ή μείωση του δείκτη θετικότητας, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και της πληρότητας κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ECDC, οι απόλυτες τιμές αυτών των δεικτών παραμένουν υψηλές, ακόμη και όταν τηρούν σταθερή πορεία ή και εφόσον μειώνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση εξακολουθεί να είναι ευρεία.

Ποια η εικόνα της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, η Ελλάδα από την Θεσσαλία και κάτω έχει «βαφτεί» πορτοκαλί, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτές τις περιοχές τα κρούσματα έχουν πέσει κάτω από 50 ανά 100.000 πληθυσμό. Στο «κόκκινο», ωστόσο, παραμένουν οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και η Θεσσαλία, με πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

«Πράσινη» η Ελλάδα στο χάρτη θετικότητας για τον κορωνοϊό 1

ECDC

Από την άλλη, η νησιωτική χώρα εμφανίζει αρκετά καλύτερη εικόνα καθώς φέρει το πράσινο χρώμα που υποδηλώνει κάτω από 25 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Η έκθεση υποδεικνύει επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από 4%, κάτι που αναφέρει επίσης στην χριστουγεννιάτικη ανάρτησή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Πράσινη» η Ελλάδα στο χάρτη θετικότητας για τον κορωνοϊό 2

ECDC

«Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας είναι κάτω από το 4% στον επίσημο χάρτη του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά της COVID-19.  Χρόνια πολλά!», αναφέρεται στην ανάρτηση του ΕΟΔΥ.

Στον δείκτη θετικοτήτας είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας πριν από μερικές μέρες όταν μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε εκτιμήσει πως η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει  καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Αρκουμανέας, ο δείκτης θετικότητας που  αφορά στην προηγούμενη εβδομάδα, έχει πέσει κάτω από το όριο του 4% που υπάρχει και στην Ε.Ε. έναντι 4,34% που ήταν την προ-προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 17 χώρες που εμφάνισαν βελτιωμένο δείκτη θετικότητας. Οι υπόλοιπες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις 16 χώρες που παρουσίασαν σταθεροποίηση ή μείωση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά την βελτιωμένη εικόνα, μία εβδομάδα παράταση, ως τις 30/12 πήραν τα επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η παράταση ισχύει ως την Τετάρτη 30/12/2020 στις 06:00 το πρωί και αφορά τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας και στην Περιφέρεια Κοζάνης τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου, Σερβίων και Βελβεντού.

Παράλληλα, σε αυστηρό lockdown περνά από σήμερα 25 Δεκεμβρίου ως και τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου η τοπική κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η γενική γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας.

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *