Πώς θα σπάσει το «όριο» της κανονικότητας


Τι επιπτώσεις θα έχει στην «κανονικότητα» των ΗΠΑ σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο του χρέους; Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν γρήγορα να βρεθούν αντιμέτωποι με οδυνηρά πλήγματα.

Η αδυναμία πληρωμής των ομοσπονδιακών λογαριασμών θα επηρέαζε εντός των επόμενων – λίγων- ημερών  να επηρεάσει σημαντικά την Υγεία, τους συνταξιούχους και τους δημόσιους  υπαλλήλους;

Το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωνόταν να συνεχίσει τις πληρωμές των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία στηρίζουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Σε αντίθετη περίπτωση  θα προκαλείτο ιστορικών διαστάσεων κατάρρευση της Wall Street.

Ωστόσο, ακόμη και αν το Υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε εγκαίρως τους ομολογιούχους, όπως είναι αναμενόμενο, η δυσπιστία για τις οικονομικές προοπτικές της Αμερικής θα αυξανόταν ενώ η αξία των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων των Αμερικανών, από τα σπίτια τους μέχρι τα συνταξιοδοτικά τους χαρτοφυλάκια, θα υποχωρούσε.

“Θα ήταν μία κατακλυσμιαία καταστροφή. Μέσα σε λίγες ημέρες, το χρηματοπιστωτικό χάος θα οδηγούσε την οικονομία στο δρόμο προς την ύφεση,” δήλωσε ο Mark Zandi, οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

“Οι τιμές των μετοχών θα καταρρεύσουν, το ίδιο οι αξίες των εμπορικών ακινήτων, οι τιμές των κατοικιών. Τα πάντα…», λέει ο Zandi.

Τα επιτόκια θα αυξηθούν, καθιστώντας δυσκολότερη την αγορά κατοικίας ή αυτοκινήτων και τον δανεισμό επιχειρήσεων.

Wall: Αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους

Τα ιατρεία, τα νοσοκομεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα πληγούν. Την 1η Ιουνίου, οφείλονται περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια γισ πληρωμές μέσω του Medicare, του δημόσιου προγράμματος ασφάλισης υγείας της Αμερικής για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, σύμφωνα με το Bipartisan Policy Center, μια δεξαμενή σκέψης που ασχολείται με τις εκτιμήσεις του καθημερινού χρονοδιαγράμματος των οφειλόμενων λογαριασμών της Ουάσινγκτον.

Επειδή το Medicare χρηματοδοτεί περίπου το ένα πέμπτο της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, ορισμένοι γιατροί μπορεί να μην έχουν χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό τους και άλλους λογαριασμούς.

Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων διαδικασιών που δεν θα μπορούν να πληρωθούν.Στις 2 Ιουνίου, περίπου το ένα τέταρτο των συνταξιούχων δεν θα έβλεπε στους λογαριασμούς του, τις αναμενόμενες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης θα σταματούσαν οι πληρωμές προς τους αναδόχους δημοσίων έργων – συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που οφείλονται σε εταιρείες αμυντικών έργων στις 2 Ιουνίου.

Στις 9 Ιουνίου, μισθοί ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μείνουν απλήρωτοι, για ένα μέρος των δύο εκατομμυρίων ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια σχολεία που αναμένουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι πολίτες με το ένα μάτι θα παρακολουθούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το με το άλλο τη Wall Street, όπου οι ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα του έθνους θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν την αξία των αποταμιεύσεων.

Τέλος, μετά από κάποιο διάστημα θα ακολουθήσουν μαζικές απολύσεις.

naftemporiki.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *