Πώς έβγαλαν οι νέοι δισεκατομμυριούχοι χρήμα το 2023; Με… κληρονομιές


Ο τίτλος και μόνο, που χρησιμοποιεί η UBS, αποκαλύπτει τι έγινε στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων το 2023: «Η μεγάλη μεταφορά του πλούτου». Το χρήμα πέρασε από γενιά σε γενιά.

Για πρώτη φορά εδώ και 9 χρόνια, που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα, η πλειονότητα των δισεκατομμυριούχων συγκέντρωσαν πλούτο μέσω κληρονομιάς και όχι μέσω των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

«Αυτό είναι ένα μοτίβο που αναμένουμε να δούμε περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι περνούν, όπως υπολογίζεται, περί τα 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα παιδιά τους», εξήγησε ο Μπέντζαμιν Καβάλι, Επικεφαλής Στρατηγικών Πελατών της UBS Global Wealth Management.

Πώς έβγαλαν οι νέοι δισεκατομμυριούχοι χρήμα το 2023; Με... κληρονομιές 1

Πώς έβγαλαν οι νέοι δισεκατομμυριούχοι χρήμα το 2023; Με... κληρονομιές 2

«Η επόμενη γενιά έχει νέες απόψεις για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, ανακατευθύνοντας μεγάλες δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την εποχή που ζούμε. Το να δρομολογηθεί μία ομαλή μετάβαση θα απαιτήσει από τους ιδρυτές και τις οικογένειές τους να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά, περισσότερο απο ποτέ να ανακαλύψουν κοινές αξίες και σκοπό, που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις γενιές και θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να χτίζουν την κληρονομιά τους» πρόσθεσε ο Καβάλι.

Αλλαγή φρουράς

Τον περασμένο χρόνο 53 κληρονόμοι έλαβαν κληρονομιά συνολικού ύψους 150,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το ποσό να υπερβαίνει τα 140,7 δισ. δολάρια των 84 νέων αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων.

Καθώς προχωρά η μεγάλη μεταφορά πλούτου, κάθε γενιά έχει τη δική της άποψη για την κληρονομιά. Το 68% των δισεκατομμυριούχων που συμμετείχαν στην έρευνα με κληρονομική περιουσία, είπε ότι στοχεύουν να συνεχίσουν και να αναπτύξουν όσα πέτυχαν οι γονείς τους όσον αφορά στην επιχείρηση, το εμπορικό σήμα ή τα περιουσιακά στοιχεία.

Πιστεύοντας στη συνέχιση της τρέχουσας οικογενειακής , το 60% των κληρονόμων θέλουν να επιτρέψουν στις μελλοντικές γενιές να επωφεληθούν από τον πλούτο τους και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να ακολουθούν τους προκαθορισμένους φιλανθρωπικούς στόχους των γονιών τους (32%).

Οι κληρονόμοι χαράσσουν και τον δικό τους δρόμο

Ωστόσο, οι κληρονόμοι γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί να αναδιαμορφώσουν και να επανατοποθετήσουν τον πλούτο τους. Καθώς κληρονομούν τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τα ιδρύματα των γονιών τους, προσπαθούν να επικεντρωθούν περισσότερο στις μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες και προκλήσεις του σήμερα, όπως οι καινοτόμες τεχνολογίες, ο μετασχηματισμός της καθαρής ενέργειας και οι επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι δισεκατομμυριούχοι πρώτης γενιάς το γνωρίζουν αυτό, με το 58% να ισχυρίζεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να ενσταλάξουν τις απαραίτητες αξίες, την εκπαίδευση και την εμπειρία στους κληρονόμους τους για να αναλάβουν τα ηνία.

Άλλοι οι φόβοι της κάθε γενιάς

Οι κληρονόμοι έχουν επίσης τις δικές τους απόψεις για τους κινδύνους για την επιχείρηση και πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν για το μέλλον. Για παράδειγμα, το 66% των δισεκατομμυριούχων πρώτης γενιάς προσδιορίζουν μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ ως πρωταρχική έγνοια, ακολουθούμενη από γεωπολιτικές εντάσεις (62%).

Aντίθετα, οι κληρονόμοι ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις (57%) και τη διαθεσιμότητα και το κόστος των πρώτων υλών (52%).

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης («AI»), με το 65% να θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες στη λειτουργική τους επιχείρηση τους επόμενους 12 μήνες. Καθώς η τεχνολογία αποκτά εξέχουσα θέση, το 58% προσδιορίζει μια απειλή στον κυβερνοχώρο ή το hacking ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πώς έβγαλαν οι νέοι δισεκατομμυριούχοι χρήμα το 2023; Με... κληρονομιές 3

Διαφορετικές και οι φιλοδοξίες

Όσον αφορά στις επενδύσεις, το 43% των δισεκατομμυριούχων πρώτης γενιάς σκοπεύει να αυξήσει την κατανομή τους στο ιδιωτικό χρέος τους επόμενους 12 μήνες και το 38% σχεδιάζει να αυξήσει τα ομόλογα της ανεπτυγμένης αγοράς. Οι κληρονόμοι προτιμούν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, με το 59% να αναζητά άμεσες επενδύσεις ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου και το 55% να επιδιώκει να επενδύσει περισσότερα σε private equity.

Μεταξύ των δισεκατομμυριούχων κληρονόμων, υπάρχει ένα έντονο επιχειρηματικό θέμα και πολλοί βλέπουν εναλλακτικές ευκαιρίες για να ενταχθούν στο C-suite της οικογενειακής επιχείρησης. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 53 κληρονόμους που συμμετείχαν στην έρευνα επιλέγουν να αποχωρήσουν, επιλέγοντας σταδιοδρομίες που ταιριάζουν περισσότερο στις δικές τους φιλοδοξίες, δεξιότητες και περιστάσεις. Υπάρχει επίσης αύξηση των κληρονόμων που γίνονται φιλάνθρωποι και οδηγούν σε βιώσιμη καινοτομία, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα ή αξιοποιούν ήδη υπάρχοντα με έμφαση στη βιωσιμότητα και τη φιλανθρωπία.

Πώς έβγαλαν οι νέοι δισεκατομμυριούχοι χρήμα το 2023; Με... κληρονομιές 4

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανακάμπτει μετά την πανδημία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανέκαμψε εν μέρει την περίοδο 2022/2023, αυξημένος από δισεκατομμυριούχους με καταναλωτικές και λιανικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αφού μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο τους προηγούμενους 12 μήνες. Συνολικά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 7% παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο, αυξάνοντας από 2.376 σε 2.5442 και ο πλούτος τους ανακτήθηκε κατά 9%, από 11,0 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 12,0 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι με καινοτόμες εταιρείες στην τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη έχουν συσσωρεύσει τον μεγαλύτερο πλούτο την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν πρώιμα σημάδια βελτίωσης της περιουσίας (+15%) για δισεκατομμυριούχους με βιομηχανικές εταιρείες, κάτι που πιθανότατα θα συνεχιστεί εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης και των υψηλότερων αμυντικών δαπανών

Η εικόνα ανά περιοχή

Αμερική
Το 63% των δισεκατομμυριούχων στην Αμερική σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σε άμεσες επενδύσεις τους επόμενους 12 μήνες, ακολουθούμενο από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (44%). Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που προσφέρει τη μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία σε επιχειρήσεις (71%) και σε χαρτοφυλάκια (65%) τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και το hacking θεωρούνται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι (80%). Το 68% πιστεύει ότι η Βόρεια Αμερική προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες, αλλά το 70% ανησυχεί για μια πιθανή ύφεση των ΗΠΑ.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική 

Το 50% των δισεκατομμυριούχων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική («EMEA») σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση σε ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών, με δεύτερη επιλογή τις τοποθετήσεις σε hedge funds (46%). Το 45% πιστεύει ότι η Βόρεια Αμερική προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες, αλλά συνολικά, το 61% ανησυχεί για τις γεωπολιτικές εντάσεις και το 44% ανησυχεί για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που προσφέρει τη μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία, αλλά οι νέες τεχνολογίες που διαταράσσουν ή καταστρέφουν το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησής τους θεωρούνται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος (56%).

Ασία – Ειρηνικός

Το 50% να θεωρεί την περιοχή ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσις τους επόμενους 12 μήνες. Το 44% των δισεκατομμυριούχων σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σε ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών τους επόμενους 12 μήνες, με αμέσως επόμενη επιλογή τα μετρητά (39%). Το γεγονός ότι αναζητούν ένα καταφύγιο έχει να κάνει με τους φόβους τους για τις γεωπολιτικές εντάσεις (53%). Το 59% βλέπει τις νέες τεχνολογίες που διαταράσσουν ή καταστρέφουν το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησής τους ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *