Πόρτες και παράθυρα μονών του Άθω παρουσιάζονται σε φωτογραφική έκθεση της Αγιορετικής Εστίας

Πόρτες και παράθυρα μονών του Άθω παρουσιάζονται σε φωτογραφική έκθεση της Αγιορετικής Εστίας

Πόρτες και παράθυρα μονών του Άθω παρουσιάζονται σε φωτογραφική έκθεση της Αγιορετικής Εστίας 1

Με τον …βυζαντινώ τω τρόπω τίτλο “Άθως – Θύραυλοι Στώμεν” (στεκόμαστε ορθοί στην αυλόπορτα του Άθω), η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Λουζικιώτη με εξαιρετικής τέχνης και τεχνικής¨, “κλειστές” στην πλειονότητά τους, πόρτες και παράθυρα απο τις μονές του Αγίου Όρους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 45 αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες θυρών και παραθύρων από τις Καρυές και την ευρύτερη περιοχή της Αθωνικής Πολιτείας, έργο για το οποίο ο Δημήτρης Λουζικιώτης εργάστηκε από τις αρχές του 2000, φωτογραφίζοντας διαρκώς σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ταξίδια του στην Αθωνική Πολιτεία.

“Οι φωτογραφίες της έκθεσης διασώζουν μια αντιπροσωπευτική συλλογή καρεώτικων θυρών και παραθύρων, και της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων ορισμένα δεν υπάρχουν πια. Απότοκα της χρείας, φορείς μνήμης, τεκμήρια δεξιοτήτων και πολιτισμού, οι θύρες και τα παραθύρια ανήκουν κι αυτά στα πιο ευπαθή -και, τελικά, αναλώσιμα- στοιχεία της οικοδομικής ιστορίας ενός τόπου. Και ας έχουμε πάντα κατά νου, θύραυλοι εμείς, ότι όπως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, έτσι και οι θύρες και τα παραθύρια μαρτυρούν τον αθέατο πυρήνα της ζωής που ορίζουν και φυλάττουν και γι’ αυτό αξίζουν την προσοχή, τον σεβασμό και την αγάπη μας” σημειώνει στον κατάλογο της εκθεσης ο αρχιτέκτονας – αναστηλωτής Φαίδων Χατζηαντωνίου, ο οποίος “ευθύνεται” για τον τίτλο.

“Στο Άγιον Όρος ο χρόνος είναι συνδημιουργός, και ως συνδημιουργός μεταπλάθει τα έργα των μαστόρων κατά το δοκούν, προσθαφαιρώντας υλικά και χρώματα, στην κυριολεξία μοναδικά, μιας και ο χρόνος αενάως δημιουργεί και διαρκώς μεταβάλλει την ύλη των αψύχων και την ψυχή των ανθρώπων. Την περισπούδαστη αυτή τέχνη του χρόνου λοιπόν, συναντάμε σε κάθε μία από τις φωτογραφίες του Δημήτρη Λουζικιώτη, ο οποίος με πολλή αγάπη και μεράκι αποτύπωσε μέσω των θυρών και τα παραθυριών του Άθω και την προσφέρει σε όλους μας, προσκαλώντας μας ταυτόχρονα να εισχωρήσουμε στα ενδότερά τους, για να βιώσουμε και να οραματιστούμε τον ιερό και μυστηριώδη κόσμο που κρύβεται πίσω από αυτά” υπογραμμίζει, επίσης, ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητής της έκθεσης Αναστάσιος Ντούρος.

Το πλούσιο αρχείο των φωτογραφιών που προέκυψε αποτέλεσε τη βάση για την έκδοση ενός λευκώματος -που φέρει τον ομώνυμο τίτλο- και στο οποίο, εκτός από το φωτογραφικό υλικό, παρατίθενται και πρωτότυπα ποιητικά σχόλια (Αγαθή Δημητρούκα, Ντέμης Κυριάκου, Κωνσταντίνος Παλιάν), εισαγωγικό κείμενο του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, ενώ την τεκμηρίωση των φωτογραφιών πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Δρ Νίκος Μερτζιμέκης.

Ο Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Φωτογραφικά του έργα έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί και χώρους τέχνης και αρκετά ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ έχει εκδώσει δύο φωτογραφικά λευκώματα (“Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης”, εκδόσεις “Χαρτόδετο”, 2014 και “Άθως Θύραυλοι Στώμεν”, εκδόσεις “Χαρτόδετο”, 2016).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018, στις 19:00, στις εγκαταστάσεις της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109, 54635 Θεσσαλονίκη).

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά (Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00, Σάββατο: 09:00 – 14:00) έως 19 Μαΐου.

Ο κατάλογος της έκθεσης διατίθεται στις εγκαταστάσεις της Αγιορετικής Εστίας, στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *