Πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει το δικό της «Big Ben»

Η πόλη είναι χτισμένη ανάμεσα στα βουνά

Το φημισμένο «Big Ben» μπορείτε να το βρείτε και στην Ελλάδα, σε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ποια; Στην Κοζάνη, η οποία είναι χτισμένη ανάμεσα στα βουνά, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει το δικό της «Big Ben» 1

Με πλούσιο ιστορικό και μουσειακό ενδιαφέρον

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται και το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης που λειτουργεί σε ένα εντυπωσιακό κτίριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Μάλιστα, εκεί έχουν βρεθεί αρχαιότητες από την προϊστορική εποχή μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο ενώ η νεκρόπολη στα ανατολικά της παραπέμπει στην εποχή του Σιδήρου. Στα νοτιοδυτικά της υπάρχουν ακόμα ίχνη του οικισμού που άνθισε μεταξύ 1100 και 1300.

Σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων βρίσκεται η εντυπωσιακή λίμνη Πολυφύτου, η τεχνητή λίμνη που σχηματίζει ο Αλιάκμονας, ενώ στην περιοχή του Μικροβάλτου οι παράξενες γεωλογικές δομές από χώμα και κροκάλες «σημαδεύουν» την κοζανίτικη γη. Οι ντόπιοι τα αποκαλούν «Μπουχάρια»- που σημαίνει καμινάδες- καθώς έχουν ύψος από 3 έως 7 μέτρα και μοιάζουν με τεράστια μανιτάρια. Στην ίδια περιοχή εντοπίζονται και τα «Νοχτάρια», γεωλογικοί σχηματισμοί που παραπέμπουν σε πυραμίδα.

Πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει το δικό της «Big Ben» 2

Η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Η Κοζάνη φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσεται ένα από τα σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει το δικό της «Big Ben» 3

Φοιτητόκοσμος

Ζωντανή πόλη η Κοζάνη, παίρνει ρυθμό και από τους πολλούς φοιτητές που σπουδάζουν εκεί, τόσο στα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που φιλοξενεί όσο και στις σχολές του αντίστοιχου ΤΕΙ.

Πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει το δικό της «Big Ben» 4

Το Κοζανίτικο «Big Ben»

Ντόπιοι και επισκέπτες δίνουν τα ραντεβού τους στο λεγόμενο «Big Ben», το μεγάλο ρολόι της πόλης στην κεντρική πλατεία Νίκης, όπου βρίσκεται και το δημαρχείο.

Πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει το δικό της «Big Ben» 5

Ο κρόκος Κοζάνης

Η περιοχή είναι επίσης «συνώνυμη» του κρόκου, του φυτού από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο και το οποίο καλλιεργείται στην Κοζάνη συστηματικά.

Πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει το δικό της «Big Ben» 6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *