Πέτσας:Αργή η μείωση επιδημιολογικών, αλλά επιθυμητή- Αναλυτικά οι αριθμοί

Πέτσας:Αργή η μείωση επιδημιολογικών, αλλά επιθυμητή- Αναλυτικά οι αριθμοί


Την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών. Όπως τόνισε «τα στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση», ωστόσο ανησυχία προκαλεί η έκρηξη κρουσμάτων στη Δυτική Αττική και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων.  

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της 16 Δεκεμβρίου 2020: 
– Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).
– Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).
– O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).
– O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
– O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
–  O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.  
-Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται στα 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν. 

«Τα παραπάνω γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση. Όμως, την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα  μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.  

Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία στις παραπάνω περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση. 
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση. 

Σχετικά με τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επισήμανε ότι «κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα». 

Πηγή: skai.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *