Παρατείνεται η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την παράταση της ισχύος των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και των Διαιτητικών Αποφάσεων, των οποίων η ισχύς έληξε την 30η Απριλίου, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα του κορωνοϊού.

Η απόφαση, ειδικότερα, προβλέπει την παράταση της ΣΣΕ έως και τις 30 Ιουνίου του 2020.

Παράλληλα, καθορίζει έκτακτα και προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής (υποχρεωτικό «λουκέτο») ή θεωρούνται πληττόμενες σημαντικά, καλούνται να προσαρμόσουν το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων με το ωράριο λειτουργίας.

Η παραπάνω προσαρμογή του ωραρίου εργασίας είναι εφικτή, μόνο υπό την προϋπόθεση της μη μεταβολής του είδους της σύμβασης εργασίας (σ.σ. από πλήρους σε μερικής απασχόλησης).

Πώς θα οριστεί ο κατώτατος μισθός

Στην ίδια ΠΝΠ ορίζεται και η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για το 2020.

  • Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης πραγματοποιείται εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.
  • Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου.
  • Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, πραγματοποιείται το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου.
  • Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου.
  • Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου.
  • Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών πραγματοποιείται εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2021.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *