Παρασκευόπουλος κατά ΜΜΕ για αποφυλάκιση Φλώρου: Ο κιτρινισμός επαναλαμβάνεται

Παρασκευόπουλος κατά ΜΜΕ για αποφυλάκιση Φλώρου: Ο κιτρινισμός επαναλαμβάνεται

Παρασκευόπουλος κατά ΜΜΕ για αποφυλάκιση Φλώρου: Ο κιτρινισμός επαναλαμβάνεται 1

Αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας για τις ποικίλες επικρίσεις που δέχεται για τον νόμο που συνηθίζεται να φέρει το όνομά του, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς με δήλωσή του κάνει λόγο «για μυθιστόρημα» περί «νόμου Παρασκευόπουλου» και για «διαχεόμενη ακροδεξιά αντίληψη» για καταστολή εκτός νόμου, ενώ μέμφεται μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κριτική που δέχεται ο νόμος που ψηφίστηκε επί των ημερών του για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών.

Ο πρώην υπουργός που έχει επικριθεί όσο λίγοι για τον εν λόγω νόμο, σε δήλωσή του επί λέξει αναφέρει:

«Ο κιτρινισμός επαναλαμβάνεται

Με αφορμή  τη σύνδεση πρόσφατης αποφυλάκισης εμπλεκόμενου με την Energa προσώπου, ο βουλευτής και πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ν. Παρασκευόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα:

Όταν τελεστεί ένα έγκλημα που συγκινεί την κοινή γνώμη, ή εκδοθεί μια εντυπωσιακή ποινική απόφαση στο φιλικό προς την αντιπολίτευση Τύπο συχνά εμφανίζεται μια ακολουθία αντιδράσεων:

Α.). Ένα – δύο «πρωτοπόρα» έντυπα ανακαλύπτουν μια σχέση με τον «νόμο Παρασκευόπουλου». Άλλα φιλικά τους σπεύδουν να αναπαραγάγουν την «είδηση» και τους βαρύγδουπους τίτλους.

Β.).Αν η συγκεκριμένη συσχέτιση μοιάζει αδύνατη, αναζητείται μια σύνδεση με άλλον νόμο της ίδιας περιόδου.

Γ.). Ένας δύο αρθρογράφοι, συνήθως οι ίδιοι, θα εξηγήσουν «επιστημονικότατα» ότι το πρόβλημα αποκλείεται να συνδέεται με κάτι άλλο πέρα από τον αποδιοπομπαίο τράγο. Από τα άρθρα αυτά απουσιάζουν τελείως τα δεδομένα, π.χ. στατιστικά ή και νομολογιακά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δ.).Στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και εξατομικευμένα,  εξαπολύονται στερεότυπα μηνύματα με ύβρεις και απειλές κατά του στιγματιζόμενου.

Στον ίδιο χρόνο αποσιωπώνται:

• Κείμενα με αντεπιχειρηματολογία. Όταν αυτά δημοσιεύονται σε «εκτός γραμμής» μέσα δεν αναπαράγονται.

• Αν ο στιγματιζόμενος δεχθεί πλήγματα («δυναμική επίσκεψη» του Ρουβίκωνα, ρίψεις μολότωφ ή κόκκινης μπογιάς στην πόρτα του γραφείου του), αυτά αμέσως ξεχνιούνται. 

• Αν ο στόχος είχε ζητήσει στο παρελθόν πειθαρχικές διώξεις λειτουργών, που χειρίστηκαν υποθέσεις ιδιοκτητών συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης, αυτό καλώς δεν ενδιαφέρει και δεν αναφέρεται.

Το μυθιστόρημα περί του «νόμου Παρασκευόπουλου» και του αποκλειστικού δήθεν κατασκευαστή του ξεφεύγει από τη σοβαρότητα.  Χρειάζεται όμως απάντηση: το θέμα δεν είναι απλώς ότι κάποιες από τις απειλές, αν αφεθούν χωρίς όρια, μπορεί να πραγματοποιηθούν. Περισσότερο απασχολεί η διαχεόμενη ακροδεξιά αντίληψη, ότι η εκτός κράτους δικαίου καταστολή, η υπέρβαση της λογικής και η κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων, εμφανίζονται σαν πανάκεια για τα κοινωνικά προβλήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *