Παπανδρέου: Οι πολίτες να αποκτήσουν φωνή μέσα από την καθημερινή συμμετοχή

Παπανδρέου: Οι πολίτες να αποκτήσουν φωνή μέσα από την καθημερινή συμμετοχή

Παπανδρέου: Οι πολίτες να αποκτήσουν φωνή μέσα από την καθημερινή συμμετοχή 1

«Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φωνή μέσα από την καθημερινή συμμετοχή, αν θέλουμε να επιβιώσει η Ευρώπη» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Οσο οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες μακριά από τους πολίτες, θα ενισχύεται ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός», είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν από τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να γίνει ένα εγχείρημα των πολιτών. Να βρούμε τον τρόπο να τους δώσουμε πίσω τον έλεγχο. Η δική μου πρόταση, περιλαμβάνει την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους Ευρωπαίους πολίτες. Το έχω προτείνει και στους φίλους των άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων της ΕΕ, να προχωρήσουμε σε προκριματικές εκλογές για τον προοδευτικό υποψήφιο για αυτή τη θέση και να υπάρξει διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο έτσι θα γινόταν η Ευρώπη ξανά ελκυστική», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Οι πολίτες που αισθάνονται ανίσχυροι απέναντι στη σημερινή πραγματικότητα, πολλές φορές, καταφεύγουν στον εθνικισμό, ζητώντας το κλείσιμο συνόρων και αγορών. Είναι μία αυτόματη αντίδραση, που αν επικρατήσει, θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα – θα αυξήσει τα προβλήματα. Τις αρχές μας, δεν αρκεί να τις εκφράζουμε με λόγια, αλλά πρέπει να γίνουν ορατές στους πολίτες της Ευρώπης, από την άμυνα και τις θέσεις εργασίας, μέχρι την κλιματική αλλαγή ή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Συρία ή την Αφρική. Πού στέκεται η Ευρώπη σε αυτά τα ζητήματα και πώς πραγματώνει τις αξίες της στα μάτια των πολιτών;».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *