Ομιλία του προέδρου μετά την διένεξη με τον πρωθυπουργό


Στις 8 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδος) πρόκειται να απευθύνει ομιλία προς το έθνος ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεδρίας, ύστερα από την διένεξη με τον πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό σχετικά με την πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν χθες, Τετάρτη, τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να διαλύσει το κοινοβούλιο αφού ο Κόστα αποφάσισε να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στο πλαίσιο ενός διευρυνόμενου σκανδάλου γύρω από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP, σνομπάροντας τον Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Ο συντηρητικός πρόεδρος κατέστησε σαφές πως θέλει την αποχώρηση του Γκαλάμπα και είπε πως διαφώνησε με την απόφαση του Κόστα αφού προηγουμένως είχε προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να διαλύσει το κοινοβούλιο αν η κυβέρνηση χάσει την αξιοπιστία της.

Δεν είναι πιθανό να κάνει κάτι τέτοιο αν δεν συγκαλέσει πρώτα το συμβουλευτικό όργανο, Συμβούλιο του Κράτους, και, ακόμη και τότε, η προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που θα έχουν αποτέλεσμα μια ακόμη πιο αδύναμη κυβέρνηση, παραμένει στο χέρι του, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι Σοσιαλιστές του Κόστα κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο του 2022, όμως η τρίτη στη σειρά κυβέρνησή του ταλαιπωρείται από αστάθεια, αν και οι αναλυτές τη βλέπουν να επιβιώνει – τουλάχιστον για τώρα.

Τουλάχιστον δέκα υπουργοί και υφυπουργοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση πέρυσι, τουλάχιστον δύο από αυτούς σε σχέση με σκάνδαλα στον αερομεταφορέα TAP.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ReutersSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *