«Οχι» στα υπερπλεονάσματα που τροφοδοτούνται από την υπερφορολόγηση

«Οχι» στα υπερπλεονάσματα που τροφοδοτούνται από την υπερφορολόγηση 1

Κατά της δημιουργίας υπερπλεονασμάτων, που τροφοτοτούνται από την υπερφορολόγηση και τις περικοπές του ΠΔΕ, τάσσεται ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του και σημειώνει ότι «εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα, τώρα όσο ποτέ, είναι η χάραξη μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής με κεντρική στόχευση την αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, σε συνδυασμό με τη μείωση των δημοσιονομικών κινδύνων, ώστε να μπορέσει η οικονομία της να ακολουθήσει έναν σταθερό βηματισμό δυναμικής ανάπτυξης».

«Η χρηματοδότηση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ –και των όποιων υπερπλεονασμάτων– μέσω της υπερφορολόγησης δεν είναι βιώσιμη και εμποδίζει την οικονομία να εισέλθει σε μια τροχιά υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης», σημειώνει, «ιδιαίτερα όταν περικόπτονται δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και λειτουργικές δαπάνες από νευραλγικούς τομείς του κράτους, όπως η υγεία και η παιδεία, οδηγώντας σε υποβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Το δελτίο αναφέρει ότι η μέχρι τώρα ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει βασιστεί στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας  και μάλιστα επισημαίνει ότι η μεν παραγωγικότητα παραμένει στάσιμη από το 2016, η δε τάση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας έχει αντιστραφεί. «Συνεπώς», υποστηρίζει ο ΣΕΒ, «είναι αβέβαιο κατά πόσον η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών θα μπορέσει να τροφοδοτεί την ανάπτυξη».

Σχετικά με τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα που ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός για το 2020, όπως η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι αναμένεται να τονώσουν την επενδυτική δραστηριότητα και την απασχόληση και κρίνονται θετικά. Ωστόσο, προσθέτει ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική οικονομική πολιτική που στοχεύει στην κάλυψη της αποεπένδυσης που συντελέσθηκε κατά την περίοδο της κρίσης.

Ο ΣΕΒ επικρίνει, εξάλλου, αλλαγές που προωθούνται στην αγορά εργασίας, όπως η προτεινόμενη ρύθμιση που αναφέρεται στον «βάσιμο λόγο» για την εγκυρότητα της καταγγελίας σύμβασης εργασίας και την αναστολή προθεσμιών για την άσκηση αγωγής, σημειώνοντας ότι αποτελεί αντικίνητρο για νέες προσλήψεις, αφού δημιουργεί πρόσθετα βάρη στις επιχειρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *