O θερμός Ιούνιος της στερλίνας

O θερμός Ιούνιος της στερλίνας 1

EPA/ANDY RAIN

Η στερλίνα οδεύει προς τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες από τις αρχές του έτους, ενώ μια σειρά προκλήσεων προοιωνίζεται ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας.

Το κλίμα αβεβαιότητας αφορά διάφορα «μέτωπα»: Στα τέλη Ιουνίου λήγει η προθεσμία για παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit. Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων στη Βρετανία, αλλά και τα ερωτηματικά για το χρονοδιάγραμμα εξόδου της οικονομίας από το lockdown θολώνουν το τοπίο για τις προοπτικές του βρετανικού νομίσματος.

Οι προκλήσεις καταδεικνύουν ότι ο φετινός Ιούνιος κάθε άλλο παρά ήσυχος μήνας θα είναι, με τη μεταβλητότητα της στερλίνας ενδεχομένως να φθάσει έως κα τα υψηλά του Ιουνίου 2016, την εποχή του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Στη διάρκεια του Μαϊου η στερλίνα έχει χάσει πάνω από το 3% της αξίας της έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει χθες έως και το 1,2190 έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, το βρετανικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί πάνω από 7%. Σήμερα ανακάμπτει σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,2240 έναντι του δολαρίου. «Το μεγαλύτερο μέρος της αβεβαιότητας που επισκιάζει τη στερλίνα αφορά το Brexit», επισημαίνει  Νιλ Τζόουνς, επικεφαλής πωλήσεων ξένου συναλλάγματος στη Μizuho Bank. «Και η αβεβαιότητα συνεπάγεται έντονες διακυμάνσεις», εξηγεί.

Η προσοχή στρέφεται και στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας στις 18 Ιουνίου με τις αγορές χρήματος να αποτιμούν την προοπτική μείωσης των επιτοκίων κάτω του μηδενός, μια προοπτική που φαίνεται να μην αποκλείουν και αξιωματούχοι της βρετανικής κεντρικής τράπεζας. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *