Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει σταθερά στην τακτική έντασης

Σταθερά υψηλούς τόνους χρησιμοποιεί η Αγκυρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, κάτι το οποίο δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του με αφορμή το νέο έτος, ανέφερε ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τα δικαιώματά της στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Μάλιστα, είπε ότι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά εκτείνεται και στο πεδίο δράσης. Δήλωση η οποία σαφώς και ευθυγραμμίζεται με την κινητικότητα που αναπτύσσει όλο το τελευταίο διάστημα η γειτονική χώρα, με ένταση των προκλήσεων. Μόνο ενδιαφέρον της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, είναι «ο λαός τους και οι αδελφοί τους (σ.σ.: των Τούρκων) που ζουν στην περιοχή να έχουν ένα μέλλον μέσα σε ασφάλεια και γαλήνη». Και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας δεν είναι η αιτία για τα γεγονότα της περιοχής και δεν θα είναι ούτε το θύμα». Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «τα βήματα που κάνουμε τα σχεδιάζουμε με αυτή την αντίληψη και τα πραγματοποιούμε. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών. Συνεχίζουμε να συμβάλλουμε και για τη σταθερότητα του Ιράκ. Την αποφασιστικότητά μας για διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο την επιδεικνύουμε τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσον και στο πεδίο δράσης».

Των δηλώσεων του κ. Ερντογάν είχαν προηγηθεί δέκα αρκετά έντονες εβδομάδες στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά αλλά και την περιοδεία του ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ» από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το Αιγαίο. Πρόκειται για μια αρκετά εκτεταμένη περίοδο αναβαθμισμένων προκλήσεων, η κλιμάκωση των οποίων κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε από την Αθήνα. Ειδικά όσον αφορά το «Τσεσμέ», το ερευνητικό πλοίο απασχόλησε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς διέσχισε το Αιγαίο δυτικά των Δωδεκανήσων, της Ικαρίας, της Χίου και της Λέσβου μέχρι και τα Δαρδανέλλια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου του «Τσεσμέ», εκπεμπόταν μήνυμα ότι πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η ταχύτητα της πορείας του πλοίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τον Βορρά υποδηλώνει ότι το «Τσεσμέ» δεν πραγματοποίησε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, αλλά, με τη συνοδεία τριών τουρκικών πολεμικών, λειτούργησε ως μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προωθήσει τους στόχους της στο Αιγαίο.

Τονίζεται ότι οι Τούρκοι είναι ενεργοί και στην Ανατ. Μεσόγειο, καθώς με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) έχουν προαναγγείλει στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναμένεται να φανεί εάν αυτά θα πραγματοποιηθούν, αλλά και σε ποιο σημείο ακριβώς θα διεξαχθούν, καθώς η συντριπτική πλειονότητα της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.
Βασιλης Νεδος

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *