Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/06/18)

Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/06/18) 1

Σκληρή απάντηση Πειραιώς για το «Υγεία»

Σκληρή ήταν χθες η αντίδραση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στη δικαστική προσφυγή του βασικού μετόχου του Ιατρικού Αθηνών Βασίλη Αποστολόπουλου κατά της τράπεζας για το θέμα της πώλησης του «Υγεία» στο CVC Capital Partners. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα κάνει λόγο για «ανυπόστατες αιτιάσεις και σενάρια συνωμοσίας», που περιλαμβάνονται στα δικόγραφα, τα οποία «δεν συντελούν στη διαμόρφωση εικόνας σοβαρού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ιδίως όταν δεν συνοδεύονται από υψηλότερη δεσμευτική προσφορά με πιστοποίηση ύπαρξης των αναγκαίων κεφαλαίων». Η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «δεν είχε συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης του “Υγεία”» και οι αποφάσεις είναι ευθύνη της διοίκησης της MIG, ενώ καταλήγει ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει τη δυσφήμησή της. Στο πλαίσιο αυτό, μελετά τις νομικές ενέργειες για προάσπιση των επιχειρηματικών δικαιωμάτων της, της καλής φήμης της και του συμφέροντος των μετόχων της.

Τέλη Ιουλίου η 1η δόση του επιδόματος παιδιού

Πάνω από 600.000 οικογένειες αναμένεται να λάβουν έως τα τέλη Ιουλίου το επίδομα παιδιού, καθώς σήμερα έχει προγραμματιστεί να πληρωθούν όσοι έχουν υποβάλει την αίτηση Α21 (και τη φορολογική τους δήλωση) και, βάσει των στοιχείων του ΟΠΕΚΑ, είναι περίπου 533.000 οικογένειες. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το μέσο ποσό έχει αυξηθεί συγκριτικά με πέρυσι κατά 45%. Αυτό που δεν δείχνουν είναι ότι οι δικαιούχοι αυξάνονται, γιατί ολοένα και περισσότερες οικογένειες βρίσκονται να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα. Συνολικά εκτιμάται ότι το 2018 το νέο επίδομα παιδιού θα λάβουν περίπου 800.000 οικογένειες.

Αποχωρεί ο κ. Ζαφείρης από τη Γ.Γ. Βιομηχανίας

Αλλος ένας ένοικος του κτιρίου που δεσπόζει στην πλατεία Κάνιγγος ετοιμάζεται να αφήσει τη θέση που μέχρι τώρα κατέχει. Ο λόγος για τον κ. Στρατή Ζαφείρη, γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, ο οποίος ετοιμάζεται να παραδώσει στις 30 Ιουνίου. Στα τέλη του 2017 είχε αποχωρήσει από τη θέση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης. Αμφότερες οι γραμματείες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στεγάζονται στο κτίριο του πάλαι ποτέ υπουργείου Εμπορίου επί της πλατείας Κάνιγγος.

Αυξημένη ζήτηση για το ομόλογο της B&F

Συνολικά, 25.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της «B&F Ενδυμάτων» διατέθηκαν, με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, και αντλήθηκαν κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε κατά 1,04 φορές και το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών ανήλθε σε 703. Η εταιρεία όρισε το επιτόκιο και την τελική απόδοση των ομολογιών σε 4,95% και την τιμή διάθεσης των ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη. Η διαπραγμάτευσή τους θα αρχίσει την Τετάρτη 27 Ιουνίου.

Το μακρύ ταξίδι στην ελληνική κρίση

Θα προτιμούσε να μην είχε τίποτα να κάνει είχε πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ όταν ξεκίνησε τη δουλειά του στον ESM (τότε EFSF), πριν από 8 χρόνια, για να αντιμετωπίσει την κρίση και να σώσει το ευρώ. Του το θύμισε χθες ο δημοσιογράφος που του πήρε συνέντευξη για λογαριασμό της Suddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ο Γερμανός επικεφαλής του Μηχανισμού έβαλε τα γέλια, συμφωνώντας. Ούτε τηλέφωνο ούτε διεύθυνση email είχε τότε, σχολίασε. Το σχέδιο ήταν να κλείσει το «μαγαζί» έπειτα από τρία χρόνια. Τελικά, όχι μόνο επέζησε για οκτώ μέχρι στιγμής χρόνια, αλλά και ετοιμάζεται να αναβαθμιστεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ, πάντως, γι’ αυτό το θέμα απάντησε διακριτικά, ως ώφειλε: Ας δούμε τι θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής, είπε. Και προσέθεσε ότι δεν τον νοιάζει να διατηρήσει ο ESM το ίδιο όνομα, αλλά ούτε και να μετονομασθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, για να δείξει ότι αναλαμβάνει επιπλέον καθήκοντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *