Νέα καθυστέρηση έκδοσης εισφορών Μαρτίου και συμψηφισμού του 2017

Νέα καθυστέρηση έκδοσης εισφορών Μαρτίου και συμψηφισμού του 2017

Νέα καθυστέρηση έκδοσης εισφορών Μαρτίου και συμψηφισμού του 2017 1

Για τις αρχές Μαΐου αναβάλλεται τελικά η έκδοση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ που αφορούν τις εισφορές Μαρτίου 1,4 εκατ. μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017.

Με αφορμή τη νέα αυτή καθυστέρηση, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε χθες ότι, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων και τη σύνδεση της εκκαθάρισης με την έκδοση των ειδοποιητηρίων για τις τρέχουσες εισφορές, θα υπάρξει νέα ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής των ποσών.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ αναφέρει ότι η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017 για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εκκαθάρισης, χωρίς όμως να ορίζεται η ακριβής ημερομηνία. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς και οι εφαρμογές που υποστηρίζουν την εισφοροδότηση μη μισθωτών, θα υπολειτουργούν από σήμερα Τρίτη έως και την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες συμψηφισμού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, να αναρτηθούν αφενός τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Μαρτίου, αφετέρου το πρώτο ειδοποιητήριο με τις τελικές καταβλητέες εισφορές του 2017. Ετσι, όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 εισόδημα υψηλότερο από αυτό του 2015 θα κληθούν να πληρώσουν στον ΕΦΚΑ, σε 5 δόσεις, το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί τον Μάιο και βάσει της υπουργικής απόφασης θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Οσοι πάλι έχουν δηλώσει το 2016 χαμηλότερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν το 2015 θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τον Ιούλιο, καθώς η απόφαση προβλέπει την επιστροφή εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Αν βέβαια στο μεσοδιάστημα έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές από εισφορές του 2018, οι επιστροφές τους θα συμψηφιστούν.

Η απόφαση ορίζει ρητά ότι από το δεύτερο 6μηνο του 2018, ακόμη κι αν υπάρχει οφειλή για οποιαδήποτε αιτία, ο ΕΦΚΑ θα επιστρέφει τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν από τους συμψηφισμούς.

Οσοι έχουν επιστροφές και δεν έχουν οφειλές διατηρούν τη δυνατότητα το ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ, ως πιστωτικό υπόλοιπο, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις υπάρχουν ήδη και για τον τρόπο που παρακρατούνται οι τρέχουσες εισφορές, καθώς υπολογίζονται σύμφωνα με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2016 και όχι τις καταβλητέες εισφορές του 2017. Ετσι, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει ειδοποιητήρια με σημαντικά λάθη, καθώς συνυπολογίζονται στον υπολογισμό ποσά που καταβλήθηκαν για την εξόφληση οφειλών ή για εξαγορά πλασματικών ετών, «φουσκώνοντας» έτσι το ύψος των τρεχουσών εισφορών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, το πρόβλημα είναι τεχνικό, η διαδικασία υπολογισμού των ποσών με βάση τις καταβληθείσες εισφορές του 2016 θα ισχύσει μόνο κατά το φετινό μεταβατικό στάδιο και θα λυθεί με την εκκαθάριση του Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνει η εκκαθάριση με βάση τα ποσά που αντιστοιχούν στις καταβλητέες εισφορές του 2017.

Παράλληλα, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους αλλά και αγρότες να επιλέξουν τη λύση της «μερικής καταβολής εισφορών», πληρώνοντας κατά προσέγγιση τα ποσά εισφορών που αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Αντίστοιχα, υπογραμμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και ικανότητα για να καλύπτονται από τις παροχές υγείας του δημόσιου συστήματος, αρκεί να καταβάλουν έως και τον Σεπτέμβριο (που προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός του 2018) τις κατώτατες εισφορές που προβλέπονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *