«Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην προμήθεια των Rafale παρά τις επιφυλάξεις

«Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην προμήθεια των Rafale παρά τις επιφυλάξεις


Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ευρύτατη συναίνεση διαμορφώνεται στη Βουλή για τη σύμβαση προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά το «ΝΑΙ» που δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το περιεχόμενο, αποσαφηνίζοντας πλέον τη στάση του στην Ολομέλεια και προχωρώντας κατά πολλούς σε αναδίπλωση.

Θετικά στην εν λόγω προμήθεια, που θα ενισχύσει δραστικά την αποτρεπτική ισχύ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να δώσουν πέραν της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ μετά το ΚΚΕ «ΟΧΙ» στη σύμβαση είπε και το ΜέΡΑ25 κρίνοντας ότι αυτή εντάσσεται σε μια άτακτη κούρσα εξοπλισμών με γνώμονα τους ανταγωνισμούς χωρίς να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όλα έδειχναν πιθανό να κινηθεί στη μεσοβέζικη λύση του «παρών»,  ξεκαθάρισε ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας σημειώνοντας ότι: «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρητη και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπέρ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί  να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει τη σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη, προκειμένου να αλλάξουν οι όροι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παραλαβής.

Υπεραμυνόμενος, δε, του «παρών» που είχε δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμενων συγκεντρώνοντας σφοδρά κυβερνητικά πυρά, υποστήριξε ότι «έγινε γιατί δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον να μην κινηθεί στο «παρών», χαρακτηρίζοντάς το «εθνικό λάθος», είχε σημειώσει εμφατικά: «Παρών σήμερα στη Βουλή σημαίνει απών από την εθνική συνεννόηση. Ελπίζω να είστε παρόντες στην εθνική συναίνεση. Το ερώτημα είναι αν επιλέγει κανείς τη μοναξιά του κομματικού στρουθοκαμηλισμού ή την προσχώρηση στην εθνική γραμμή του εθνικού συμφέροντος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα μαχητικά Rafale για την εθνική άμυνα αποτελούν ότι «το εμβόλιο για την πανδημία», καθώς «η προσθήκη τους αλλάζει τους όρους απέναντι σε εκείνους που εκστομίζουν καθημερινά απειλές και προκλήσεις» εναντίον της χώρας μας.

«Το Κίνημα Αλλαγής προσέρχεται με μία εθνική στάση και ένα ξεκάθαρο υπέρ στην ανάγκη προμήθειας των Rafale που ενδυναμώνουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας», τόνισε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας, ωστόσο, προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πως οφείλει να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με τη διασφάλιση της συμμετοχής της στο υποεπισκευαστικό έργο και ζητώντας να εξασφαλιστεί η διαφάνεια.

«ΟΧΙ» στη σύμβαση είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του ΚΚΕ εναντίον της κούρσας εξοπλισμών, που εκτιμά ότι εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Τη σύμβαση θα καταψηφίσει εντέλει και το ΜέΡΑ25, όπως ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Σοφία Σακοράφα, χαρακτηρίζοντάς τη «ακραίο παράδειγμα προς αποφυγή» και υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται με αμιγώς αμυντικά κριτήρια αλλά στο πλαίσιο ανταγωνισμών και με κρίσιμα στοιχεία αδιευκρίνιστα, χωρίς να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

«Δεν είναι εθνική πολιτική εξοπλισμών η άτακτη κι ανακόλουθη προμήθεια εξοπλισμών. Η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων δεν μπορεί παρουσιάζεται ως εθνική πολιτική. Μας υποχρεώνετε να καταψηφίσουμε. Ο πατριωτισμός μας δεν θα δώσει άλλοθι για πρακτικές καταδικασμένες σε αποτυχία», σημείωσε η ίδια. 

Πηγή: skai.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *