ΝΑΤΟ: Συνάντηση Τουρκίας – Σουηδίας στις 12 Ιουνίου


Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα συναντηθούν στις 12 Ιουνίου για νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» έναντι της Τουρκίας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, μετά από δίωρη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η διαδικασία έχει καθυστέρησει λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιθυμούν να δουν τη Σουηδία να προσχωρεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Σε μια ιστορική στροφή, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν τις μακροχρόνιες πολιτικές στρατιωτικής μη συμμαχίας τους και ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την αντιμετώπιση των δικαιολογημένων ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία.

Αλλά οι πρόσφατες προκλητικές διαδηλώσεις από συμπαθούντες την τρομοκρατία και ισλαμοφοβικές προσωπικότητες στη Στοκχόλμη οδήγησαν τους Τούρκους ηγέτες να αμφισβητήσουν τη δέσμευση της Σουηδίας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την ένταξη στη Συμμαχία.

Η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας τον Μάρτιο, επιτρέποντάς της να γίνει πλήρες μέλος της αμυντικής συμμαχίας.

Η Άγκυρα δήλωσε ότι η Σουηδία πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο σαφή θέση κατά των τρομοκρατών. Η Τουρκία έχει συχνά εκφράσει ότι δεν αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη ότι δεν λαμβάνει μέτρα κατά «στοιχείων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *