Mytilineos: Ανθεκτικότητα, με τζίρο 927 εκατ. ευρώ και κέρδη 69,3 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

Με EBITDA και κύκλο εργασιών 927 εκατ. ευρώ και 145 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έκλεισε το α’ εξάμηνο για τον όμιλο Mytilineos παρουσιάζοντας ελάχιστη μείωση συγκριτικά με τις περισσότερες εταιρείες μεταλλουργίας και ενέργειας παγκοσμίως που είχαν να ανταπεξέλθουν στη ξαφνική μεγάλη πτώση των τιμών των μετάλλων και πετρελαίου/φυσικού αερίου. Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ψηλά (κοντά στο 1) το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) ενώ η συνολική ρευστότητα ανέρχεται σε πάνω από 1,3 δισ. ευρώ με το δείκτη Μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει σημαντικά κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,69, παρόλο το εκτιμώμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.    

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολιάζει ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Covid-19 έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα κι ένα ρευστό περιβάλλον σε όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας. Εξηγεί πάντως ότι μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η MYTILINEOS στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον. “Τα δομικά αυτά πλεονεκτήματα είναι ουσιαστικά οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της εταιρείας, η συνεχής και επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του κόστους, η διατήρηση σημαντικής ρευστότητας και η έγκαιρη λήψη μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεων της. Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η χώρα, έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα ανταποκριθεί συνολικά στην πρόκληση και θα ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η MYTILINEOS, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πλάνο, που έχει ως πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική ουδετερότητα και την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας που είναι οι πυλώνες της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε”.

Η σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2019

Η οικονομική επίδοση της εταιρείας στο α’ εξάμηνο του 2020,  σε σύγκριση με το τελευταίο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, πιστοποιεί την ικανότητα της να απορροφά την πίεση που επιφέρει το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 5,2%, από 137,9 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο του 2019 σε 145,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ  τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 9,5%, από 63,3 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο του 2019 σε 69,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.

Η σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 926,7 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2020 έναντι 990,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 6,5% που οφείλεται κυρίως στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των Τομέων της Μεταλλουργίας και της Ενέργειας. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε 145,1 εκατ. ευρώ έναντι 175,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 69,3 εκατ. ευρώ έναντι 81,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. 

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020 στα 477 εκατ. ευρώ με το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2x (1,69), με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Παράλληλα, η ταμειακή θέση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (606 εκατ. ευρώ), παρά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020 (κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022). Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία βελτίωσε, ακόμα περισσότερο το ήδη εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ που διαθέτει, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

Συνολικά, κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, η εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους στοχεύοντας σε ένα συνολικό επαναλαμβανόμενο όφελος 70 εκατ. ευρώ και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία. Οι οικονομικές επιδόσεις του α’ Εξαμήνου 2020 θέτουν τις βάσεις, ώστε το 2020 να αποτελέσει βάση για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.

Προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Mytilineos, η οικονομική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το 2020, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, με τις εκτιμήσεις να ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Στον αντίποδα, σημαντικά δημοσιονομικά πακέτα στήριξης στις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ στοχεύουν να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις και να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Για το υπόλοιπο του έτους, παρά το ρευστό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του Αλουμινίου σχεδόν στα επίπεδα προ εξάπλωσης της πανδημίας, η σταδιακή βελτίωση της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων EPC στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Ολοκληρωμένων  Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης ενισχύουν την αισιοδοξία, για μια εξαιρετική επίδοση δεδομένης της υφεσιακής φάσης στην οποία έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία. 

naftemporiki.gr

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *