Μονόδρομος η ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων

Μονόδρομος η ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων 1

Σε επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των κόκκινων δανείων, μέσα από αυξημένες πωλήσεις και αποτελεσματικότερες ρυθμίσεις, πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες τα προσεχή χρόνια, προκειμένου να επανακάμψουν ή να διατηρήσουν την κερδοφορία τους και να αποφύγουν την απομείωση των κεφαλαίων τους.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου που δημοσίευσαν την εβδομάδα που μας πέρασε η Alpha Bank, η Εθνική τράπεζα, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, από τα οποία προκύπτει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα είτε σε επίπεδο τριμήνου είτε σωρευτικά σε επίπεδο εξαμήνου, «θυσιάζοντας» στον βωμό της κερδοφορίας την πολιτική των υψηλών προβλέψεων που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου:

• Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα 24 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, αναστρέφοντας τη ζημία των 79 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.

• Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε κέρδη 21 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και συνολικά 41 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου.

• Η Eurobank κατέγραψε συσσωρευμένα κέρδη στο εξάμηνο 81,6 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας δύο διαδοχικά κερδοφόρα τρίμηνα.

• Η Alpha Bank κατέγραψε κέρδη 12,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου, που στηρίχθηκε ωστόσο στο κερδοφόρο αποτέλεσμα των 65,2 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου, περιορίζοντας τη ζημία των 52,9 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Η πολιτική των αυξημένων προβλέψεων για την κάλυψη των κόκκινων δανείων είχε κορυφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, θωρακίζοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών. Το 2018 ωστόσο και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περιόρισαν τις προβλέψεις τους, επιλογή που μοιραία μετατοπίζει το βάρος στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων. Εχοντας ως μαξιλάρι τις υψηλές προβλέψεις των προηγούμενων ετών που, σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες εξασφαλίσεις, διασφαλίζουν ικανοποιητικούς δείκτες κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι τράπεζες καλούνται πλέον να ρίξουν το βάρος στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσα από ρυθμίσεις, πλειστηριασμούς, πωλήσεις χαρτοφυλακίων, αλλά και τιτλοποιήσεις που επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο. Πρώτη η Eurobank δρομολογεί την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που εφόσον συναντήσει τη θετική ανταπόκριση της αγοράς θα ανοίξει τον δρόμο και για τις άλλες ελληνικές τράπεζες, που απέχουν από τη συγκεκριμένη αγορά εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Οι πωλήσεις δανείων που εμφανίζονται ως το αναγκαίο κακό για μια ουσιαστική μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσπάθειας. Οπως όμως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, πρέπει να γίνουν με προσοχή, αφού ενέχουν το κίνδυνο εάν μεταβιβαστούν με ζημία να επηρεάσουν τα αποτέλεσμα και κατά συνέπεια τα κεφάλαια των τραπεζών, που μετά τα stress tests διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *