Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οδηγεί τη ΔΕΗ ένα βήμα πριν την χρεοκοπία

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οδηγεί τη ΔΕΗ ένα βήμα πριν την χρεοκοπία

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οδηγεί τη ΔΕΗ ένα βήμα πριν την χρεοκοπία 1

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για νομοσχέδιο χωρίς όραμα υπενθυμίζοντας παράλληλα τη στάση που είχε τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 όντας στην αντιπολίτευση. 

«Το 2014 η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ. Μιλούσε για έγκλημα. Η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες, κλείνει το μάτι στους πιθανούς αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων. Η κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει την χώρα. Η κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ. Την οδηγεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Εξάλλου στη συνέχεια της ομιλίας του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκποιεί με το νομοσχέδιο μονάδες της ΔΕΗ, τις πιο κερδοφόρες αφού προηγουμένως έχει καταδικάσει σε υπολειτουργία κατά 40% την πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης σημείωσε: «Το νομοσχέδιο έχει υπογραφή Τσίπρας – Καμμένος και έχει τις δικές σας φωτογραφίες που καλείστε να ψηφίσετε ακριβώς τα αντίθετα από όσα λέγατε στην αντιπολίτευση». Κάνοντας σύντομη αναδρομή είπε: «Το 2014 η τότε αντιπολίτευση κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ και μιλούσε για εθνικό έγκλημα. Έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας «εκτιμούμε το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί. Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. Η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια και ενιαία». Τότε ξεσηκώνατε τον λαό σε δημοψηφίσματα για να αποτραπεί το ξεπούλημα. Ήταν τότε που ο κ. Καμμένος ρωτούσε ποιος θα μείνει έξω από τη φυλακή από αυτούς που αποφάσισαν για τη ΔΕΗ».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Σήμερα εκποιείτε τις πιο κερδοφόρφες και παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, καθαρές από χρέη και με λιγότερους εργαζόμενους, ενώ οι υποχρεώσεις μένουν στη ΔΕΗ. Πουλάτε τις λιγνιτικές μονάδες και ταυτόχρονα χαντακώνετε την ΔΕΗ και το μόνο που θα μείνει στη ΔΕΗ για να επιβιώσει είναι τα τιμολόγια. Αν έπρεπε να σας περιγράψω με μία πρόταση, θα έλεγα: ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδίστακτοι και δημαγωγοί τώρα». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το σχέδιο του κόμματός του προβλέπει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ισχυρή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη βιώσιμη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα. Στόχος είναι η μείωση των τιμολογίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Εσείς επιχειρείτε τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ για να κλείσει η αξιολόγηση» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι πόσο ασφαλείς αισθάνονται σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που μαζί με τις συνεργασίες με τους εργολάβους απασχολεί κοντά στους 23.000 εργαζομένους». Είπε ακόμη ότι επί της παρούσας κυβέρνησης οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ αυξήθηκαν από ένα σε τρια δισ ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία κατακρημνίστηκε. «Στη ΝΔ έχουμε σχέδιο για συγκροτημένη και συνεκτική ενεργειακή πολιτική» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η χώρα μας μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος με χαμηλό κόστος και υπόδειγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΔΕΗ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πλούτου με μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα».

Ακολούθως παρέθεσε τους οκτώ άξονες του σχεδίου της ΝΔ:

-Ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και της ενεργειακής ασφάλειας που εξασφαλίζεται από διαφοροποιημένες πηγές. «Μπορούμε να αποτελέσουμε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης από τον νότο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

-Μείωση του κόστους με ενίσχυση του ανταγωνισμού δίχως στρεβλώσεις με πραγματική και γενναία απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας… Θα μειωθούν οι λοιπές χρεώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ… Το τέλος της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό.

-Εξάπλωση και ανάπτυξη του φυσικού αερίου.

-Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων. Όλα τα δημόσια κτήρια θα έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα. Έκπτωση φόρου 40-50% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

-Αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Απλοποίηση επενδύσεων σε βιομάζα.

-Απόλυτη επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών. -Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στις μεταφορές και ηλεκτροκίνηση. Από το 3% που είναι σήμερα στο 10% το 2020.

-Ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να απεξαρτηθεί από ρυπογόνες μορφές ενέργειας και να δώσει έμφαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει στρατηγικό επενδυτή «πριν είναι αργά και σχέδιο για συνεκτική ενεργειακή πολιτική που θα φέρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο θέμα με τις φρεγάτες, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Eίναι πρωτοφανές αλλά να λέει ο κ Τσίπρας, άλλα ο κ. Καμμένος, κι άλλα ο κ. Κουβέλης. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός στην συνομιλία του με τον κ. Μακρόν χάθηκε ξανά στη μετάφραση. θα πρέπει να καταλάβετε ότι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας δεν είναι παιχνίδι. Απειλείται το κύρος της χώρας από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Με το γαϊτανάκι με τις φρεγάτες δοκιμάζετε τις σχέσεις με τους συμμάχους στο εξωτερικό και τραυματίζετε το αίσθημα ασφάλειας στο εσωτερικό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *