Μητσοτάκης: Δεν τίθεται ζήτημα πρότασης μομφής

Μητσοτάκης: Δεν τίθεται ζήτημα πρότασης μομφής

Μητσοτάκης: Δεν τίθεται ζήτημα πρότασης μομφής 1

Για την κατάσταση της οικονομίας ενόψει της λήξης του προγράμματος αλλά και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, συζήτησαν στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί στο κόμμα το ενδεχόμενο πρότασης μομφής στην κυβέρνηση.

Για την λήξη του προγράμματος

Στην εισήγησή του ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε εκτενώς στη διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ότι:

  •  Σε καμία χώρα δεν είχαν επιβληθεί επιπλέον μέτρα λιτότητας.
  •  Καμία χώρα δεν υποχρεώθηκε να έχει για πέντε χρόνια επιπλέον πλεονάσματα.
  •  Σε καμία χώρα δεν συγκροτήθηκε ταμείο δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
  •  Σε καμία χώρα η ρύθμιση του χρέους δεν μετατέθηκε μετά το τέλος του προγράμματος.
  •  Σε καμία χώρας δεν επιβλήθηκε ενισχυμένη εποπτεία (άλλη η εποπτεία που είχαν εκείνες και άλλη η εποπτεία στην Ελλάδα, αφού εμείς θα έχουμε τέσσερις αξιολογήσεις τον χρόνο με πιθανή επιβολή νέων μέτρων).

Για αυτούς τους λόγους, η καθαρή έξοδος είναι η νέα αυταπάτη της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσο για τη θέση της ΝΔ, επισήμανε ότι «θέλουμε καθαρή έξοδο και χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο. Αν είχαμε μπει στο πρόγραμμα χαλάρωσης, το κόστος του δανεισμού τώρα θα ήταν χαμηλότερο. Η Ελλαδα χρειάζεται δίχτυ ασφαλείας που μπορεί να προκύψει από πιστοληπτική γραμμή ή μαξιλάρι ασφαλείας ή από τα 27 δισ. των αδιάθετων του τρίτου μνημονίου. Η ΝΔ προκρίνει το τρίτο, καθώς από τα 86 δισ. του προγράμματος το ένα τρίτο είναι αδιάθετο και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να να διεκδικήσει με το επιχείρημα ότι έχει συμφωνήσει σε μέτρα για μετά το πρόγραμμα».

Δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησης του ΔΝΤ

Για την παραμονή του ΔΝΤ, ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε ότι το Ταμείο μετείχε μέχρι τώρα ως σύμβουλος και δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησής του.

Ο τομεάρχης Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε ότι «όταν μιλάμε για μείωση των συντάξεων θα πρέπει να αναδεικνύουμε και την αύξηση των των εισφορών κατά 17,6% σε 1,2 εκατομμύρια αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επίσης θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2019».

Για το Σκοπιανό

Στο θέμα της πΓΔΜ τοποθετήθηκε η τομεάρχης Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύτηκε τη σύνθετη ονομασία. Ωστόσο, ανέφερε, υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά και πρόσθεσε ότι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για επιμέρους παραμέτρους της διαπραγμάτευσης του παρελθόντος και κυρίως την περίοδο Καραμανλή-Γκρούεφσκι είναι ότι πολλές από τις επιλογές μας αποσκοπούσαν να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Στο blame game που γινόταν, καταδεικνύαμε με τις προτάσεις μας ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που μπλοκάραμε την διαπραγμάτευση αλλά ο Γκρούεφσκι. Επίσης, έχει σημασία ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβέρνησης κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι η ΝΔ επιμένει στη θέση της για το erga omnes, αλλαγή Συντάγματος, ενιαία συμφωνία καθώς και στο έλλειμμα νομιμοποίησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για να φέρει συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε λιγότερα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα και εν είδη αυστηρής προτροπής είπε στους τομεάρχες του: «Να αναδεικνύουμε την καθαρότατη θέση μας και κυρίως να εμμένουμε ότι θα σχολιάσουμε όταν θα υπάρχει επίσημη συμφωνία από την κυβέρνηση». «Όσο για τα συλλαλητήρια η κατεύθυνση είναι ότι όποιος θέλει μετέχει» πρόσθεσε.

Τέλος, στη συνεδρίαση ετέθη το θέμα της πρότασης μομφής, καθώς υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα, και η απάντηση του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο κόμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *