Μια προεδρία με τον Τζο Μπάιντεν θα οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της προσφοράς πετρελαίου

Μια προεδρία με τον Τζο Μπάιντεν θα οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της προσφοράς πετρελαίου

Μια προεδρία με τον Τζο Μπάιντεν θα οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της προσφοράς πετρελαίου 1

Της Ζωρζέτ Ζολώτα

Βραχυπρόθεσμη θα είναι η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία εάν o Τζο Μπάιντεν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική που θα είναι φιλική ως προς το περιβάλλον και την πράσινη ενέργεια εάν αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου.

Αναλυτές της αγοράς συνεκτιμούν πως οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του κ. Μπάιντεν θα επιχειρήσουν εκ νέου μια διπλωματική προσέγγιση στο Ιράν, μια εξέλιξη που θα άνοιγε τον δρόμο για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, είχε αποσύρει προ διετίας τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προς τη μεγάλη και έντονη δυσαρέσκεια της διεθνούς κοινότητας και της Τεχεράνης. Ο ίδιος, μάλιστα, ενέτεινε τις πιέσεις στο Ιράν και επανάφερε τις κυρώσεις που ίσχυαν εναντίον της Τεχεράνης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον προχώρησε σε νέες κυρώσεις εναντίον 18 «κύριων» ιρανικών τραπεζών στο πλαίσιο μιας απόπειρας για την ανανέωση του εμπάργκο όπλων των  Ηνωμένων Εθνών προς το Ιράν, το οποίο λήγει στις 18 Οκτωβρίου, δηλαδή μια ανάσα πριν τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου. Βάσει των όρων της πυρηνικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Ρωσία, θα λύνονταν το εμπάργκο όπλων στις 18 Οκτωβρίου. 

Η εταιρεία αναλύσεων Argus Media προβλέπει πως μια αμερικανική κυβέρνηση με πρόεδρο τον κ. Μπάιντεν, υιοθετώντας μια διαφορετική στάση απέναντι στη Τεχεράνη από σήμερα, θα ενθαρρύνει την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς μαύρου χρυσού μέσα σε ένα χρονικό διάστημα εξαμήνου. Σε βάθος χρόνου, όμως, ο κ. Μπάιντεν έχει δεσμευτεί με την εφαρμογή σχεδίου για την προστασία του περιβάλλοντος, με επενδύσεις 1,7 δις δολαρίων σε μορφές πράσινης ενέργειας.

«Μια κυβέρνηση με πρόεδρο τον κ. Μπάιντεν θα προσπαθούσε, επίσης, να ενσωματώσει ξανά τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», σχολιάζει στο CNBC ο Ντέιβιντ Φάιφ, οικονομολόγος της Argus Media. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Argus Media, Στο βασικό σενάριο της εταιρείας αναλύσεων, δηλαδή εάν υπάρξει μια «σταθερή ανάκαμψη» της ενεργειακής αγοράς, οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν από τα 50 έως τα 55 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2021. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *