Μη δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα πού αντίθετα είναι δημοφιλή στο εξωτερικό

Μη δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα πού αντίθετα είναι δημοφιλή στο εξωτερικό

DIMOFILI-ATHLIMATA-2

Μη δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα πού αντίθετα είναι δημοφιλή στο εξωτερικό

Όταν μιλάμε για σπορ στην Ελλάδα, αναφερόμαστε κυρίως στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο πόλο, στο βόλεϊ, αλλά και σε κάποια ατομικά αθλήματα που κυρίως αφορούν το στίβο ή το νερό. Υπάρχουν, αντίστοιχα, πάρα πολλά άλλα αθλήματα τα οποία παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και εμπορική επιτυχία στο εξωτερικό, τα όποια όμως δεν είναι καθόλου δημοφιλή ή είναι έως και άγνωστα στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο είναι, βέβαια, λογικό και δεν μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση. Πάνω-κάτω το ίδιο περίπου ισχύει σε όλο τον κόσμο, με άλλα αθλήματα.

Θα πρέπει σίγουρα να σημειωθεί πως πολλοί διάσημοι, τους οποίους έχουμε συνδέσει με άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα, υπήρξαν πρώην αθλητές σε υψηλό επίπεδο ή εξακολουθούν να αγωνίζονται σε τέτοια «περίεργα» για εμάς τους Έλληνες αθλήματα. Κλασικές περιπτώσεις αποτελούν αυτή του Mark Harmon, πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς NCIS πού έχει παίξει αμερικάνικο ποδόσφαιρο, αλλά και του πιο γνωστού ηθοποιού Burt Reynolds στο ίδιο άθλημα.

Άλλη περίπτωση είναι εκείνη της Fatima de Melo που αποτελεί μία από τις πιο διάσημες γυναίκες στο χόκεϊ επί χόρτου, με εκατοντάδες εμφανίσεις στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας, η οποία όμως είναι πιο γνωστή ως επιτυχημένη επαγγελματίας παίκτρια του πόκερ. Με το χόκεϊ επί χόρτου ασχολήθηκε για χρόνια και η Αγγλίδα Emma Watson, η νεαρή πρωταγωνίστρια του Χάρι Πότερ.

Ο Kurt Russell στα πρώτα βήματα της καριέρας του ως ηθοποιός αγωνιζόταν παράλληλα σε ομάδες μπέιζμπολ, σε πιο μικρές κατηγορίες. Στην Ελλάδα, από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η περίπτωση του Γιάννη Αϊβάζη, ο οποίος ασχολήθηκε με το χάντμπολ και του Γιώργου Χειμωνέτου που υπήρξε αθλητής της ποδηλασίας πίστας.

Ας δούμε κάποια πολύ δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, που ωστόσο δεν απολαμβάνουν σχεδόν καθόλου της εκτίμησης των Ελλήνων…

Μπέιζμπολ

Το μπέιζμπολ είναι πάρα πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Κούβα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στις χώρες αυτές αποτελεί το δεύτερο ή τρίτο κατά σειρά σε δημοτικότητα άθλημα με μεγάλη εμπορική επιτυχία και εκατομμύρια οπαδούς. Στην Ελλάδα το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ που μοιάζει με το πρώτο δεν είναι καθόλου δημοφιλή. Ένα υποτυπώδες πρωτάθλημα ξεκίνησε το 2000 μέχρι το 2011 όταν διεξάγονταν δύο πρωταθλήματα σε αντίστοιχες εθνικές κατηγορίες. Τα περισσότερα σωματεία πλέον αποχώρησαν και το 2014 η ομοσπονδία στην Ελλάδα καταργήθηκε.

Αμερικάνικο ποδόσφαιρο ή ράγκμπι

Δεν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς άθλημα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες ανάμεσα σε αμερικάνικο ποδόσφαιρο και σε ράγκμπι. Τα συγκεκριμένα αθλήματα είναι δημοφιλή στις ΗΠΑ και στις χώρες της βρετανικής κοινοπολιτείας, όπως είναι για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Αφρική κλπ. Στην Ελλάδα η πρώτη διοργάνωση Rugby League διοργανώθηκε από την αντίστοιχη Ελληνική Ομοσπονδία την περίοδο 2013-14. Το άθλημα προσπαθεί να αναπτυχθεί κάπως τα τελευταία χρόνια αλλά γενικά δεν υπάρχει σταθερή βάση ομάδων και μεγάλο ενδιαφέρον, ούτε οικονομική βοήθεια.

DIMOFILI-ATHLIMATA-1

Χόκεϊ στον πάγο και χόκει στο χόρτο

Η Ελλάδα δεν είναι -ούτως ή άλλως- παραδοσιακή δύναμη στα χειμερινά αθλήματα, λόγω του κλίματος της. Το χόκεϊ είναι πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, είτε μιλάμε για το χόκεϊ στον πάγο (κυρίως στις βόρειες χώρες), είτε στο χόκεϊ επί χόρτου (γενικότερα στον κόσμο). Στην Ελλάδα υπήρξαν στο παρελθόν κάποια πρωταθλήματα χόκεϊ επί πάγου, ανάλογα με τη συμμετοχή των ομάδων κάθε χρονιά. Το 2000 ουσιαστικά σταμάτησε η πραγματοποίηση πρωταθλήματος σε εθνική κατηγορία, καθώς έκλεισαν τα δύο παγοδρόμια στην Ελλάδα, σε Μοσχάτο και σε Θεσσαλονίκη. Πρωταθλήματα χόκεϊ επί χόρτου πραγματοποιούνται στην Ελλάδα από το 1995 (επίσημα ή ανεπίσημα) αλλά πλέον υπάρχουν μόνο 6 ομάδες και ελάχιστη υποστήριξη.

Κρίκετ

Το κρίκετ αποτελεί μία ειδική περίπτωση για την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι καθόλου δημοφιλές γενικά σε όλη τη χώρα, παρά μόνο στην Κέρκυρα, όπου αντίθετα το επίπεδο είναι υψηλό και το άθλημα είναι δημοφιλές. Μάλιστα η ομοσπονδία κρίκετ είναι η μοναδική Αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα η οποία έχει την έδρα της εκτός Αττικής. Η μεγάλη πλειοψηφία των συλλόγων κρίκετ στη χώρα μας βρίσκονται στην Κέρκυρα, παρότι υπάρχουν και σωματεία στην Αθήνα και σε κάποιες άλλες πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 η Ελλάδα φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κρίκετ στην Κέρκυρα και η εθνική μας ομάδα κατέκτησε τη διοργάνωση, καταφέρνοντας να ανέβει στη 2η κατηγορία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *