Με πίστη στους Ελληνες

Με πίστη στους Ελληνες

Με πίστη στους Ελληνες 1

Σε λίγες  ημέρες ξεκινά για εμάς τους ορθόδοξους η πιο σημαντική θρησκευτική εορτή της πίστης μας. Η Μεγάλη Εβδομάδα, με τα σπουδαία ήθη και έθιμα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, είναι για όλους μας μια βιωματική σχέση που περικλείει βασικά στοιχεία της ταυτότητάς μας. Η επιστροφή στον τόπο των γονιών μας όταν ήμασταν παιδιά, οι ανοιχτές εκκλησιές, η μυρωδιά της άνοιξης, το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Το Πάσχα δεν είναι απλά η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, αλλά μία από τις πιο σημαντικές στιγμές, που κάθε χρόνο αναβιώνουν οι ελληνικές αξίες, οι αναλλοίωτες στον χρόνο, οι στιγμές που κουβαλάνε μνήμες από το παρελθόν που μας κληροδότησαν οι γονείς μας και θέλουμε να μεταφέρουμε σαν αλυσίδα στην επόμενη γενιά.

Φέτος το Πάσχα, όμως, θα κάνουμε ένα διάλειμμα από όλα αυτά, για να τα ζήσουμε ξανά του χρόνου όλοι μαζί και όλοι υγιείς. Νιώθω πως φέτος το Πάσχα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα καθώς, όπως διδάσκει η πίστη μας, έτσι ακριβώς σηκώνουμε τον δικό μας Γολγοθά ώστε να φτάσουμε στη δική μας Ανάσταση. Εως τώρα έχουμε δώσει πολλές μικρές και νικηφόρες μάχες. Αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Οποιος θεωρεί πως μπορεί να πάει χωρίς συνέπειες στο χωριό του φέτος το Πάσχα, σφάλλει. Σε αυτή τη μάχη δεν είναι κανείς υπεράνω κινδύνου και υπεράνω του κοινού καλού. Είμαστε όλοι ίσοι και όλοι ίδιοι, δίνοντας έναν δύσκολο κοινό αγώνα.

Η τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πετυχαίνοντας ένα μικρό θαύμα, το θαύμα της «επίπεδης καμπύλης», όπως σχολιάζεται σε όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, μπορεί να ανατραπεί σε μια στιγμή. Ενα ελάχιστο ποσοστό μπορεί να ανατρέψει την τεράστια συλλογική προσπάθεια και να μας πάει πίσω πολλές εβδομάδες, την ώρα που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις πρώτες χαραμάδες με φως.

Φέτος το Πάσχα θα το περάσουμε στο σπίτι. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς μεμψιμοιρίες. Με την πίστη μας να δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Με την κοινή πίστη πως οι Ελληνες, όταν συντασσόμαστε σε έναν κοινό σκοπό, πετυχαίνουμε πάντα! Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές!

* Ο κ. Ν. Χαρδαλιάς είναι υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *