Με αναβαθμισμένη παρουσία η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι

Με αναβαθμισμένη παρουσία η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι

Με αναβαθμισμένη παρουσία η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι 1

Αναβαθμισμένη θα είναι η ελληνική παρουσία στην 38η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (Livre Paris/ Paris Book Fair), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 15 έως και τις 19 Μαρτίου με τη συμμετοχή 50 και πλέον χωρών (τιμώμενη χώρα η Ρωσία).

Τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει και εφέτος το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και σε συνεργασία με το ελληνικό βιβλιοπωλείο «Δεσμός» που εδρεύει στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η ελληνική παρουσία έχει διαμορφωθεί σε συνάρτηση με τη φυσιογνωμία της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου 2018) που θα είναι αφιερωμένη στις χώρες της Γαλλοφωνίας με κεντρικά θέματα τη δημοκρατία, την προσφυγική εμπειρία και τη σχέση λογοτεχνίας και μνήμης. Το ΕΙΠ θα διοργανώσει με βάση αυτό το πλαίσιο δυο ανοιχτές συζητήσεις στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού, με προσκαλεσμένους τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και τους πεζογράφους Χρήστο Οικονόμου και Έρση Σωτηροπούλου, καθώς και με τους μεταφραστές τους Μισέλ Βόλκοβιτς και Μαρί-Μαντλέν Ρηγόπουλος. Παράλληλα το ΕΙΠ θα παρουσιάσει την έκδοση «Χωρίς σύνορα», έναν επικαιροποιημένο κατάλογο των λογοτεχνικών και δοκιμιακών νεοελληνικών έργων που κυκλοφόρησαν στα γαλλικά μετά το 1980 (συνολικά 975 εκδόσεις). Τέλος, το Ελληνικό Περίπτερο θα είναι πιο ευρύχωρο για να φιλοξενήσει επαγγελματικές συναντήσεις με συγγραφείς, γαλλικούς εκδοτικούς οίκους, λογοτεχνικούς πράκτορες, ΜΜΕ κ.ά.

Το Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Connexions», ο Κώστας Γαβράς, του οποίου τα απομνημονεύματα θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο με τον τίτλο «Va là où il est impossible d’aller», από τον οίκο Editions du Seuil, θα συζητήσει με τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίο Μικέλα Χαρτουλάρη για τη ζωή του ανάμεσα σε δύο γλώσσες και δύο πατρίδες, για τις ανησυχίες του, όπως και για την αναγκαία εγρήγορση απέναντι στο φαινόμενο της απογύμνωσης της δημοκρατίας.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην ίδια αίθουσα, ο Χρήστος Οικονόμου και η Έρση Σωτηροπούλου, δύο πεζογράφοι με διαφορετικές καταβολές και διαφορετική οπτική για τα πράγματα, βραβευμένοι το 2017 με γαλλικές διακρίσεις, θα συζητήσουν για τη λογοτεχνία μετά-την-κρίση και για τα ζητούμενά τους ύστερα από την επιτυχία που γνώρισαν τα προηγούμενα βιβλία τους. Συντονίζει ο δημοσιογράφος και διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Μανώλης Πιμπλής. Η συλλογή διηγημάτων «Κάτι θα γίνει, θα δεις» του Χρ. Οικονόμου (Πόλις 2010) κυκλοφόρησε το 2016 από τον οίκο Quidam με τίτλο «Ça va aller, tu vas voir», σε μετάφραση Μισέλ Βόλκοβιτς, και τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο Νέων Ευρωπαίων (Prix Littéraire des Jeunes Européens 2017). Το μυθιστόρημα «Τι μένει από τη νύχτα» της Έ. Σωτηροπούλου (Πατάκης 2015) κυκλοφόρησε το 2016 από τον οίκο Stock με τίτλο «Ce qui reste de la nuit», σε μετάφραση Gilles Decorvet, και τιμήθηκε με το Βραβείο Μεσόγειος (Prix Méditerranée Etranger 2017).

Την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης Livre Paris, το Ελληνικό Περίπτερο θα υποδεχτεί τους προσκεκλημένους με ελληνικά κρασιά και μεζέδες, ενώ την τελευταία ημέρα θα είναι διαθέσιμο για να φιλοξενήσει τις συναντήσεις των επαγγελματιών του βιβλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *