Μαθήματα ζωγραφικής στα καλλιτεχνικά εργαστήρια ψυχιατρικού νοσοκομείου! 1

Σε μια εναλλακτική διαδρομή διακοσμημένη με ένα “ανθρώπινο δέντρο”, μια θαλασσογραφία, προσωπογραφίες, ένα μεγάλο κίτρινο ζώο, αλλά και άλλα έργα ψυχικά ασθενών, που παρακολουθούν μαθήματα ζωγραφικής στα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια ΨυχοΓραφές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείού Θεσσαλονίκης, μετατρέπεται η υπόγεια διάβαση, που ενώνει τις δυο πλευρές της οδού Λαγκαδά, στο ύψος της οδού Καλαβρύτων

Πρόκειται για μία έκθεση περίπου 15 μεγάλων και 7 μικρών έργων των μαθητών των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων ΨυχοΓραφές η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Τμήμα Πολιτισμού του δήμου Παύλου Μελά και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου.

“Όπως η υπόγεια διάβαση αποτελεί τη “γέφυρα” που ενώνει τις δύο πλευρές της οδού Λαγκαδά, πέρασμα και χώρος επίσκεψης για πολίτες, αφού στο χώρο του λειτουργεί και δημοτικό γυμναστήριο που υποδέχεται αθλούμενους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι και η συνδιοργάνωση αυτής της έκθεσης, ανοίγει κλειστές πόρτες και μέσω της τέχνης αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των ψυχικά ασθενών, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης” επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δάσκαλος ζωγραφικής στα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια του ΨΝΘ, υπάρχουν δύο τμήματα, ένα που απευθύνεται στους ασθενείς της Επανένταξης, όπου τα μαθήματα διαρκούν έως και δύο χρόνια, και ένα του οποία απευθύνεται στους ασθενείς από τα οξέα περιστατικά, όπου τα μαθήματα διαρκούν έως ένα μήνα.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη οι μαθητευόμενοι επισκέπτονται μουσεία και γκαλερί και συνέχεια πηγαίνουν για καφέ, ή για φαγητό, είπε ο Σώτος Ζαχαριάδης.

Έρχεται στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων!

“Τα εργαστήρια δεν λειτουργούν σαν εργασιοθεραπεία. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι έχουν καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Μέσα από τα εργαστήρια αυτά ο κάθε μαθητευόμενος δουλεύει με το δικό του δρόμο. Δηλαδή, εάν δείτε έργα των ασθενών θα διαπιστώσετε ότι το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα και δεν μπορούν να ενοποιηθούν”.

“Η δικιά μου δουλειά δεν είναι να βγάλω ζωγράφους αλλά να βοηθήσω να μορφοποιήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Μέσα από τα εργαστήρια μπορούν να γνωρίσουν όλο τον κύκλο της ζωγραφικής, δηλαδή από τα πρώτα στάδια από τα σχέδια, τα ακρυλικά, τα λάδια, αλλά και να κορνιζάρουν πλέον τα έργα τους και να τα εκθέσουν με πιθανότητα να υπάρχουν και πωλήσεις” αναφέρει ο ίδιος.

Παράλληλα, προσθέτει ότι: “Οι πρώτες εκθέσεις ξεκίνησαν στο δήμο Θεσσαλονίκης το 1989 με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και η τελευταία μας έκθεση ήταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών και τους φοιτητές που εργάστηκαν πάνω στην ψυχική υγεία και κάναμε μια κοινή έκθεση η οποία μόλις τελείωσε.

Στη νέα έκθεση τα περισσότερα έργα είναι μεγάλα και αποτελούν ομαδικές δημιουργίες, ενώ υπάρχουν και κάποια μικρά τα οποία είναι ατομικά. Ανάμεσα στα έργα που θα εκτεθούν υπάρχουν σειρές πορτρέτων, μια θαλασσογραφία, αφηρημένα έργα με χρώματα, αλλά υπάρχουν και έργα που έχουν έναν συμβολισμό, όπως το “Ανθρώπινο δέντρο” που απεικονίζει ένα δέντρο το οποίο αντί για φυλλώματα έχει τον εγκέφαλο, ή το “Κίτρινο ζώο” που είναι ένα μεγάλο ζώο σε κίτρινο χρώμα που θυμίζει αρκούδα.

Η έκθεση θα λειτουργεί 29 Μαϊου – 16 Ιουνίου Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 21.00 και Σάββατο: 09.00 – 14.00.

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *