Market Beat: Η επιστροφή των ανησυχιών παγκόσμια για δεύτερο κύμα κρουσμάτων ψαλιδίζει την αισιοδοξία

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μια εντυπωσιακή άνοδος των νέων κρουσμάτων σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα της πανδημίας, που δεν μειώνεται με ευχές αλλά με πειθαρχεία, που μάλλον δεν υπήρξε μετά την άρση του lockdown. Παράλληλα ανησυχία προκαλεί η δυναμική των μολύνσεων σε Μεξικό, Βραζιλία και Πεκίνο, με αποτέλεσμα η διάθεση για ρίσκο να κλαδεύεται από το φόβο της αργής ανάκαμψης, που όλο και περισσότεροι βλέπουν ως πιθανότερη συνέχεια οι αρμόδιοι και οι αναλυτές. Βέβαια στην Ευρώπη σε αρκετά αναπτυγμένα χρηματιστήρια συνεχίστηκε η άνοδος χθες και καλό θα ήταν να ακολουθήσουν οι επενδυτές στην Αθήνα μετά την αφομοίωση των πρόσφατων υψηλών. Το φρόνημα των εγχώριων αναλυτών αποτυπώνεται αδρά στα ακόλουθα σχόλια:

Η Eurobank Eq.  επισημαίνει: “Μικτή συνεδρίαση η σημερινή, καθώς οι Επενδυτές αξιολογούν τα σημάδια ανάκαμψης των Οικονομιών και τις πολιτικές στήριξης, με τις ανησυχίες για νέα αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές Χώρες”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η χρηματιστηριακή ευφορία έχει καταλάβει όλες τις Διεθνείς Αγορές, στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία, καθώς τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την Παγκόσμια Οικονομία στη φετινή χρονιά, διαδέχεται η πεποίθηση για γρήγορη ανάκαμψη το 2021. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με πλοηγό τον Τραπεζικό κλάδο, συγχρονίζεται ενόψει και του ευεργετικού rebalancing, λόγω των μεταβολών στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών του FTSE25”.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε: “Επαναπροσέγγιση των τοπικών υψηλών επιχείρησε ο ΓΔΧΑ, σε αντιστοιχία με τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, καθώς τα θετικά νέα από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων (καλύτερες των εκτιμήσεων μετρήσεις από λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή Μαΐου στις ΗΠΑ) και των μέτρων στήριξης πυροδότησαν αγορές. Πάραυτα η χαμηλή ορατότητα για το κοντινό μέλλον των Οικονομιών, μας επιβάλλει να διατηρούμε αμυντική στάση αναλαμβάνοντας, ωστόσο, σταδιακά μεγαλύτερο ρίσκο σε φυσιολογικές και αναίτιες διορθώσεις του Δείκτη”.

Η παράδοση της αγοράς της Αθήνας είναι είτε να σχηματίζει αλυσίδα ανοδικών συνεδριάσεων με σημαντικά κέρδη είτε, αν απουσιάζουν οι ανάλογες προϋποθέσεις, μετά το άλμα να ακολουθεί η αφομοίωση των επιπέδων που κατακτήθηκαν την προηγούμενη. Η δυναμική των συναλλαγών χθες ήταν τίμια, αλλά και παραπλανητική, αν κάποιος αγνοούσε την παράδοση. Εξηγούμαστε λοιπόν πως ήταν τίμια, αφού άρχισε με οριακό πτωτικό χάσμα και λίγο μετά τις 11:00 εμφάνισε χαμηλό στις 672,5 μονάδες. Στην δε αντίδραση που ακολούθησε, σε μια ώρα ο ΓΔ είχε χτυπήσει σκληρή οροφή στις 682,2, ορίζοντας διακύμανση πρώτου μέρους εύρους 10 μονάδων, μετά από άνοδο την Τρίτη 30 μονάδων. Η αφομοίωση των επιπέδων που κατακτήθηκαν ήταν η βάση της δυναμικής της συνόδου και ήταν θέμα χρόνου η επανεμφάνιση αρνητικού πρόσημου στη μεταβολή. Κάτι ανάλογο συνέβη με τα αναδυόμενα χρηματιστήρια της Ασίας, ενώ στην Ευρώπη, συνέχισαν την άνοδο της προηγούμενης με μικρότερο βηματισμό.

Το σημαντικό ήταν πως συμμετοχή στη διαπραγμάτευση των επιμέρους τίτλων είχαν περισσότεροι κωδικοί από την προηγούμενη και ο τζίρος στις 15:30 ήταν στα 45,5 εκατ. ευρώ. Ο ρόλος των θεσμικών του δολαρίου θα ήταν σημαντικός και καθοριστικός, αφού ο ΓΔ μετά τις πέντε πρώτες ώρες ήταν στις 675,75 μονάδες με μεταβολή -0,17%. Συνεπώς όσοι ενθουσιάστηκαν την πρώτη 1 1/2 ώρα μπορεί να κατέληγαν δικαιωμένοι ή εγκλωβισμένοι, χαρακτηρίζοντας παραπλανητική την αρχική δυναμική. Το τελευταίο δίωρο έφερε άλλα 20 εκατ. ευρώ στον καθαρό τζίρο (αξία πακέτων 9,8 εκατ.) καθιστώντας τον, ανώτερο ως σήμερα για τη βδομάδα και υπογράμμισε τον σεβασμό των συμμετεχόντων στις 670 μονάδες. Κάτι που σύμφωνα με τη στατιστική υποδηλώνει τη διατήρηση της πιθανότητας, μέσα στο μήνα, να εμφανιστούν ακόμα ψηλότερες των 688 μονάδων τιμές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε ορισμένες Πολιτείες, προβληματισε και επέφερε την κυριαρχία των εντολών πώλησης στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 170,37 μονάδες.

Αν και σημείωσαν αύξηση 4,3% οι ενάρξεις κατασκευών νέων σπιτιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο, στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,65% ή 170 μονάδες, στις 26.119,61, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,36% στις 3.113,49 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,15% στις 9.910,53 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (+0,4%) και Visa (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-3,1%) και Boeing (-2,8%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,1% στα 37,96 ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% στα 1.735 δολάρια την ουγκιά. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 0,73%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο 0,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που είναι σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμησή της. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,74% στις 366,02 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,17% στις 6.253,25 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,54% στις 12.382,14 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,88% στις 4.995,97 μονάδες. Τα χρηματιστήρια στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη όμως είχαν πτώση της τάξης του -0,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1224 από 1,1365 την προηγούμενη.

ΧΑ

Η διαδικασία αφομοίωσης των κερδών της Τρίτης έφερε απώλειες -0,65%          

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, μετά από άνοιγμα στις 676,63 με πτωτικό  χάσμα  (0,28 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (676,91), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να βρεθεί σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ από το άνοιγμα ως τις 12:47. Μετά πέρασε μόνιμα σε  αρνητικό πεδίο. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε δυο φορές ήρθε στις 11:02 (672,54) και στις 16:57 και ήταν οι 671,54 από 653,70 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 682,22 από 676,91 την Τρίτη κράτησε από τις 10:30 ως τις 12:15 και εμφανίστηκε μετά από ανοδική δυναμική που σε μια ώρα πήρε τον ΓΔ από τις 672,5 και τον οδήγησε στις 682,2 μονάδες.

Από τις 12:48  ως τις 15:58 οι συναλλασσόμενοι  προκάλεσαν πλάγια κίνηση διαρκείας με νευρικότητα καθώς κίνησαν τον ΓΔ ανάμεσα τις 673 μονάδες και τις 676,6.  Παρά ταύτα δεν κατάφεραν να έχουμε τελικά ανοδικό κλείσιμο μέρας  με δεδομένη την προβλεπόμενη άνοδο στις αγορές των ΗΠΑ και την Ευρώπη. Συνεπώς είχαμε μια ελαφρά ανεξαρτησία με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια μετά την πιο ανοδική μέρα του Ιουνίου την Τρίτη. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 με σταθερής κλίσης πτωτική  κίνηση στην τελευταία ώρα και πλάγια προς το τέλος στις 672,37 μονάδες. Στις δημοπρασίες, είχαμε μικρή υπεροχή στις εντολές αγοράς και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος πολύ κοντά στο κατώτερο μέρας.

Στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την νευρική οριακή άνοδο, με ξεκίνημα από ανοδικό χάσμα αρχικά, στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η ισορροπία στα τελευταία λεπτά και η απουσία των εντολών πώλησης στις δημοπρασίες, αφορούσε κινήσεις από την πλευρά των θεσμικών της αγοράς  που είχαν επηρεαστεί από την επιφύλαξη και την κυρίως πλάγια δυναμική των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη στη πρώτη ώρα. Αλλά ήταν  εμφανής η διατήρηση διάθεσης αναζήτησης  για χαμηλά ημέρας μετά το πρώτο δίωρο της συνεδρίας αλλά και η απουσία τάσης για κατάκτηση τιμών σε ανώτερα επίπεδα. Αλλά ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να υπάρξει επιπλέον  άνοδος του μέσου όρου.

Εμφανίστηκε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα  κατά τη διάρκεια των συναλλαγών εκτός αυτού που προαναφέραμε. Από τις 16:18 ως τις 17:20 με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 671,5 και 672,5 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς υπερίσχυσαν των εντολών πώλησης, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 7,5 μονάδες χαμηλότερα από τις 680 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν από θετικό πεδίο αλλά με νευρικότητα στη δυναμική των τιμών πέρασαν σε μέτρια κέρδη μετά το πρώτο δίωρο και δεν εμφάνισαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Αντίθετα η Αθήνα, κράτησε τον ΓΔ το μεγαλύτερο διάστημα με οριακές απώλειες και εμφάνισε διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+0,38% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την, σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Ωστόσο προς το τέλος, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη ως +0,5% από -0,1% το πρωί, αλλά στο ξεκίνημα οι μεταβολές των δεικτών άλλαζαν πρόσημο και ήταν της τάξης του +/-0,2%.  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +0,78% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην άνοδο σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 381,38 από 374,83 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 672,4 μονάδες, ήτοι 0,90 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 4,41 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 11 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς λίγα blue  chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός των Τραπεζικών, ήτοι οι ΜΠΕΛΑ +3,11%, ΣΑΡ +1,76%  ΔΕΗ +1,37%, και  ΦΡΛΚ +1,03%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,33%, ΟΤΕ -3,86%, ΑΔΜΗΕ -2,50%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,16% και ΕΕΕ -2,11%. Η  παρουσία των θεσμικών του δολαρίου επηρέασε τους όγκους όχι την τάση. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,664 από 47,010 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από  της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 9,783 από 0,369 εκατ. ευρώ (για ΛΑΜΔΑ ΜΠΕΛΑ  ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μάλλον δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην πλάγια δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,161% από 1,128%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,37%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,32% από +6,98%, την ΕΤΕ στο +1,12% από +8,06%, ΕΥΡΩΒ στο +0,45% από +5,85% και την ΠΕΙΡ στο +6,35% από +9,81%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,37% από +2,80%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 1) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,65% οδηγήθηκε στις 672,50 από 676,91 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1628,99 από 1642,25 με πτώση -0,81%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,477 από 59,631 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,783 από 0,369 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 39 από 83, των καθοδικών 55 από 15 και 20 από 20 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η ουδετερότητα των στοιχημάτων υποδηλώνει χαμηλή ορατότητα

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας εκπνοής των σειρών του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως το τέλος σχεδόν σε αρνητικό  πεδίο, αν και υπήρξαν διαλείμματα στο πρώτο μέρος με κίνηση και σε θετικό. Τον έκλεισαν τελικά, 13,26 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 16:46 και ήταν οι 1625,30 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1649,62 μονάδες, εμφανίστηκε στις 12:15. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1628,07. Το κλείσιμο στις 1628,99 από 1642,25 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,81% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 31,782 από 32,707 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1650 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1650,00 μονάδες, κατώτερο τις 1625,50 και τελευταίες πράξεις στις 1634,00 από 1644,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 1233 από 2791 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 1995 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1626,00 μονάδες, κατώτερο τις 1603,50 και τελευταίες πράξεις στις 1615,00 από 1621,00 μονάδες και έτσι τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 3062 από 723. Άλλαξαν χέρια επίσης 20 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 1612,50 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε στα δικαιώματα πώλησης. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 29 συμβόλαια για τιμή  εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1675 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1600 ως τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 125 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1625 ως τις 1675 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 45 συμβόλαια  για τη σειρά Ιουλίου με τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1675 μονάδες σποραδικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 1000 συμβόλαια για ΕΥΔΑΠ, και στα 332 για ΕΕΕ. 

Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, ανέφεραν αύξηση των νέων μολύνσεων από κοροναϊούς. Ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έπληξε επίσης ένα νέο σημείο αναφοράς στην Καλιφόρνια και το Τέξας, ενώ η Φλόριντα και η Αριζόνα κατέγραψαν επίσης τη δεύτερη υψηλότερη ημερήσια αύξηση.

Η πρωτεύουσα της Κίνας ακύρωσε πολλές πτήσεις, έκλεισε σχολεία και απέκλεισε ορισμένες γειτονιές, καθώς ενέτεινε τις προσπάθειες για τον περιορισμό μιας επιδημίας κοροναϊού που έχει επαναφέρει τους φόβους για ευρύτερη μετάδοση.

Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,65% ή 170 μονάδες, στις 26.119,61, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,36% στις 3.113,49 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,15% στις 9.910,53 μονάδες. Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,74% στις 366,02 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,17% στις 6.253,25 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,54% στις 12.382,14 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,88% στις 4.995,97 μονάδες. Τα χρηματιστήρια στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη όμως είχαν πτώση της τάξης του -0,2%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Πλήρης αντιστροφή της ψυχολογίας, μετά το ‘sell off ‘της προηγούμενης εβδομάδας, τροφοδοτούμενη από τις ανακοινώσεις της Fed, άλλα και του Αμερικανού Προέδρου Trump. Η ανακοίνωση της Fed για αγορά και εταιρικών ομολόγων, πλέον των ETF και των σχεδίων του προέδρου Trump για επενδύσεις ύψους $1 τρισ. σε Υποδομές, επανέφερε τις Αγορές, για ακόμη μια φορά, κοντά στα υψηλά τρεισήμισι μηνών.

Με την βοήθεια των ισχυρότερων μακροοικονομικών στοιχείων και μια ενδεχόμενη βελτίωση στην υγειονομική εικόνα των επομένων ημερών, οι Αμερικανικοί δείκτες δύναται να δοκιμάσουν τα πτωτικά χάσματα (gap) της Πέμπτης, όπου και αποτελούν τις ισχυρότερες αντιστάσεις σε αυτή τη φάση.

Η ζώνη 645 – 650 έδωσε την απαραίτητη στήριξη στον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνοντας την σημαντικότητά της, με την τάση να ξαναδίνει ανοδικό σήμα. Παρά την βελτιωμένη εικόνα της Αγοράς, η υπέρβαση των 685 μονάδων είναι αναγκαία για προσέγγιση του κοντινού στόχου των 698 μονάδων και το 50% επίπεδοo Fibonacci της πτώσης. Σε περίπτωση υπέρβασης των 698 μονάδων, το πτωτικό χάσμα των 725 μονάδων αποτελεί την επόμενη ισχυρή αντίσταση, ενώ στον αντίποδα η στήριξη των 650 – 645 παραμένει το ισχυρότερο “οχυρό” της αγοράς.

“False αποδείχτηκε η ανοδική διάσπαση των 380 μονάδων του Δείκτη Τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ένα ενδεχόμενο “Bull Trap”. Η σημερινή επαναφορά άνω των 380 μονάδων είναι ενθαρρυντική, όμως θα απαιτηθεί ένα καθαρό ημερήσιο κλείσιμο ψηλότερα από τις 400 μονάδες του κλαδικού δείκτη, δηλαδή τα ψηλά της περασμένης εβδομάδας.

Τα διαγραμματικά περιθώρια παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα στον Τραπεζικό κλάδο, με προαπαιτούμενο την διάσπαση των 400 μονάδων. Χαμηλότερα η ζώνη στήριξης των 340 – 330 μονάδων έχει ισχυροποιηθεί, μετά την πρόσφατα διαμορφωμένη βάση του δείκτη.

Σε “τρενάκι του τρόμου” έχουν μετατραπεί οι Διεθνείς Αγορές, με την επενδυτική ψυχολογία να εναλλάσσεται συνεχώς, ενσωματώνοντας τον συνεχή καταιγισμό νέων πληροφοριών. Η Αγορά την Τετάρτη φάνηκε να ‘χωνεύει’ τα προχθεσινά κέρδη, αναμένοντας νέο σήμα από το εξωτερικό, καθώς παραμένει απόλυτα συγχρονισμένη με τα Διεθνή Χρηματιστήρια και την πορεία που αυτά ακολουθούν”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street υποχώρησαν αρχικά υπολογίσιμα σήμερα Πέμπτη 18/6, καθώς τα περιστατικά κοροναϊού σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και την Κίνα που αυξάνονταν έσπασαν τις ελπίδες για γρήγορη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία. Αργότερα οι πιέσεις χαλάρωσαν.

Τα  mini futures του S&P 500 υποχώρησαν -1,2% στις αρχές του ασιατικού εμπορίου, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε έως και -1% αλλά μετά τις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,20%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε αρχικά -1,3% αλλά μετά τις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,42%. Ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, τα blue chip του CSI300 έχασαν -0,1% στις αρχές του εμπορίου αλλά μετά τις 8:45 δική μας ώρα είχαν μεταβολή +0,70%.

Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Οκλαχόμα, όπου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει μια συγκέντρωση στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας το Σάββατο, ανέφερε αύξηση των νέων μολύνσεων από κοροναϊούς.

Ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έπληξε επίσης ένα νέο σημείο αναφοράς στην Καλιφόρνια και το Τέξας, ενώ η Φλόριντα και η Αριζόνα κατέγραψαν επίσης τη δεύτερη υψηλότερη ημερήσια αύξηση.

Η πρωτεύουσα της Κίνας ακύρωσε πολλές πτήσεις, έκλεισε σχολεία και απέκλεισε ορισμένες γειτονιές, καθώς ενέτεινε τις προσπάθειες για τον περιορισμό μιας επιδημίας κοροναϊού που έχει επαναφέρει τους φόβους για ευρύτερη μετάδοση.

Οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια των ομολόγων, με την απόδοση των 10ετούς αμερικανικών κρατικών ομολόγων να πέφτει 3 μονάδες βάσης στο 0,704%.

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *