Μακρόν: Ταμείο για το κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση

Μακρόν: Ταμείο για το κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση

Μακρόν: Ταμείο για το κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση 1

REUTERS/POOL

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει ως «πολιτικό εγχείρημα» αν δεν προσφέρει στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν τις βοηθήσει να ανακάμψουν. 

Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times ο  Μακρόν ανάφερε ότι οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση», για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους.

Πρόκειται για μια ιδέα στην οποία έχουν αντιταχθεί η Γερμανία και η Ολλανδία και άλλες χώρες του Βορά της Ευρώπης.  Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου μεγέθους περίπου 400 δισ. ευρώ πέρα από την έκτακτη βοήθεια που έχει προσφέρει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμοί της Ε.Ε. για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλο το μπλοκ.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την άλλη Πέμπτη για να συζητήσουν το σχέδιο και άλλα έκτακτα εργαλεία.

«Θα κρατικοποιήσουμε τους μισθούς και τους λογαριασμούς όλων των επιχειρήσεων μας» σημείωσε ο κ. Μακρόν. «Αυτό κάνουμε. Όλες οι οικονομίες μας, συμπεριλαμβανομένων και των πιο φιλελεύθερων -οικονομικά- το κάνουν αυτό. Είναι κάτι που πηγαίνει κόντρα σε όλα τα δόγματα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα» είπε ο κ. Μακρόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *