Λόρκα, Γκιμπράν  και Τσε… συναντώνται στην παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος-Venceremos»

Λόρκα, Γκιμπράν και Τσε… συναντώνται στην παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος-Venceremos»

Λόρκα, Γκιμπράν και Τσε... συναντώνται στην παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος-Venceremos» 1

Με μια παράσταση- τόλμημα, που φέρει τον τίτλο «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος-Venceremos» ήλθαν για δεύτερη φορά στο Παρίσι οι δυο δημιουργοί- καλλιτέχνες Σοφία Καζαντζιάν και Μάριος Ιορδάνου.

«Τόλμημα», γιατί ξεκινώντας για ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, πήραν τη Σονάτα και δεν δίστασαν να την κατακερματίσουν προκειμένου να παρεμβάλουν στίχους και σκέψεις άλλων μεγάλων δημιουργών των οποίων το έργο συναντιέται κάπου με αυτό του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

«Η παράσταση είναι τελικά ένα κράμα στίχων που μιλάνε για τον αγώνα του ανθρώπου να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια. Τα έργα τους συναντιόνται σε αυτήν την προσπάθεια, το να υπερκεράσουν τα εμπόδια και τα όρια που τους βάζει η ζωή. Αυτά είναι τα πνεύματα που επιλέξαμε», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Καζαντζιάν, που πέρα από την ερμηνεία υπογράφει και τη θεατρική διασκευή.

Ο Ναζίμ Χικμέτ, Τούρκος ποιητής και δραματουργός, ο γεννημένος στον Λίβανο ποιητής και φιλόσοφος Χαλίλ Γκιμπράν και ο στρατευμένος Ισπανός λογοτέχνης Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα μαζί με τον επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα αποτελούν τους πυλώνες της παράστασης με πυρήνα και σύνθημα το Venceremos, «θα νικήσουμε», του Τσε, εξηγεί ο Μάριος Ιορδάνου.

«Αυτοί οι πέντε είχαν δύο κοινά στοιχεία» προσθέτει. «Ήθελαν και προσπάθησαν για έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που βρήκαν. Το δε άλλο τους κοινό στοιχείο είναι ότι κυνηγήθηκαν πάρα πολύ, αγωνίσθηκαν, όπως και ο Γιάννης Ρίτσος, χωρίς να υποκύψουν».

Στο ερώτημα, κατά πόσο αυτή η διασκευή-κράμα κινδυνεύει να προδώσει το πνεύμα του Γ. Ρίτσου, τη στιγμή που χρησιμοποιείται η Σερενάτα στον τίτλο της παράστασης, η Σοφία Καζαντζιάν απάντησε:

«Πιστεύουμε ότι ένας τόσο ελεύθερος ψυχικά και πνευματικά ποιητής όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ήθελε γράφοντας να αφήσει μέσα από τα έργα του το πνεύμα αυτό να ταξιδέψει. Έλεγε ότι πιστεύει σε μια ποίηση που δεν διχάζει τους ανθρώπους, αλλά αντίθετα μπορεί να ενώσει ακόμα και αντίπαλους. Οποιοδήποτε ανέβασμα έργου του Γιάννη Ρίτσου μπορεί να βρει σημεία ένωσης και επαφής με άλλα μεγάλα πνεύματα. Με το δικό μας έργο θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ακουστεί ξανά σήμερα η φωνή του, γιατί θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας να ξαναγυρίσουμε σε αυτά τα μεγάλα κείμενα», τονίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *