Λίμνη Μόρνου, ο «τεχνητός παράδεισος»

Είναι ένα ιδιαίτερο θέαμα για τον επισκέπτη

Η όμορφη τεχνητή λίμνη Μόρνου σχηματίζεται ανάμεσα σε δυο μεγάλους ορεινούς όγκους της Ρούμελης, κάνοντας ένα μεγάλο Χ στο κέντρο του νομού Φωκίδας, καλύπτοντας με τα νερά της ένα λεκανοπέδιο δυτικά του Λιδωρικίου, ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια.

Το φράγμα κατασκευάστηκε με σκοπό να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της Αθήνας σε ύδρευση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Λίμνη Μόρνου, ο «τεχνητός παράδεισος» 1

Η λίμνη έχει έκταση περίπου 15,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τροφοδοτείται όχι μόνο από τον Μόρνο αλλά και από παραποτάμους του, όπως ο Κοκκινοπόταμος. Δέχεται επίσης νερά κι από τη λίμνη του Ευήνου, μέσω σήραγγας που κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Λίμνη Μόρνου, ο «τεχνητός παράδεισος» 2

Ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια, που περιβάλλουν με τους επιβλητικούς όγκους τους την περιοχή, η λίμνη του Μόρνου είναι μαγνήτης για πολλά άγρια ζώα που ζουν μέσα και γύρω από το νερό και αποτελούν την πλούσια πανίδα και ιχθυοπανίδα της λίμνης. Η περιοχή είναι το σπίτι πολλών ειδών πουλιών και απαντώνται από γλάροι και πάπιες μέχρι αρπακτικά που κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά.

Λίμνη Μόρνου, ο «τεχνητός παράδεισος» 3

Είναι όμως και φιλόξενος χώρος για πολλά φυτά. Βελανιδιές, δρύες, πλατάνια και ιτιές είναι μερικά μόνο από τα δέντρα που αφθονούν στις παραλίμνιες περιοχές, μαζί με πολλά είδη που είναι συνήθη στη Ρούμελη.

Λίμνη Μόρνου, ο «τεχνητός παράδεισος» 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *