Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν συζητά την ιδέα των «χρημάτων από ελικόπτερο»

REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Αρνητική στην ιδέα άμεσης χρηματοδότησης των κυβερνήσεων παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύει ότι η αγορά χρέους απευθείας από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα υπονόμευε τη νομική τους υποχρέωση για δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι διευκρινίσεις της κ. Λαγκάρντ, σε επιστολή προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδεικνύουν ότι, εν αντιθέσει με άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει ομόλογα απευθείας από εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις, αγοράζοντας κρατικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους άνω του ενός τρισ. ευρώ.

«Οι συνθήκες συνεπάγονται ότι η αγορά κρατικού χρέους από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση κυβερνήσεων, θα υπονόμευε το στόχο για πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ σε επιστολή με ημερομηνία 21ης Απριλίου.

Σε ξεχωριστή επιστολή, η επικεφαλής τηςεΚΤ προσθέτει ότι δεν συζητήθηκε ποτέ από το διοικητικό συμβούλιο η προοπτική «ρίψης χρημάτων με ελικόπτερο» και γι’ αυτό δεν υπάρχει επίσημη θέση για το συγκεκριμένο εργαλείο νομισματικής στήριξης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *