Κυψέλη, φωλιασμένο στην αγκαλιά των Τζουμέρκων

Κυψέλη, φωλιασμένο στην αγκαλιά των Τζουμέρκων

Ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά του νομού Άρτας

Το χωριό Κυψέλη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Άρτα, μέσα στα Αθαμάνια Όρη.

Αν και παλαιότερα λεγόταν Χώσεψη, λέξη που αποδίδεται κυρίως στα συνθετικά «χάος» και «όψη», που συνθέτουν και την ίδια την εικόνα και την ταυτότητα του χωριού, το 1962 μετονομάστηκε σε Κυψέλη, ως χαρακτηρισμός της σχέσης των κατοίκων του, και όσων έχουν καταγωγή από εκεί.

Κυψέλη, φωλιασμένο στην αγκαλιά των Τζουμέρκων 1

Είναι το χωριό των λιγοστών κατοίκων, που όμως γίνεται πολύβουο το καλοκαίρι ή και στις μεγάλες γιορτές, καθώς όλοι επιστρέφουν.

Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υψώματα και χωρίζεται σε τέσσερις συνοικισμούς: τη Λούτσα, την Καλλονή, την Ευαγγελίστρια, τη Ρουπακιά και τον Άι- Γιώργη. Σημείο αναφοράς είναι φυσικά το κέντρο του χωριού με την παραδοσιακή πλατεία και τα καφενεδάκια της, στη σκιά των πλατάνων και υπό τους ήχους των νερών, που διαρκώς κελαρύζουν. Μην παραλείψετε να γευτείτε το καλό φαγητό και το εξίσου καλό τσίπουρο που προσφέρεται εδώ.

Κυψέλη, φωλιασμένο στην αγκαλιά των Τζουμέρκων 2

Στο χωριό λειτουργεί Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής, που πρωτοφιλοξενήθηκε στους χώρους του καφενείου του ιδρυτή Παντελή Χρ. Καραλή. Σήμερα η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 1.800 αντικείμενα.

Κυψέλη, φωλιασμένο στην αγκαλιά των Τζουμέρκων 3

Στην Κυψέλη υπάρχει επίσης παραδοσιακή νεροτριβή αλλά και μύλος. Κάντε μια στάση στη Μονή Ευαγγελίστριας- που χρονολογείται από το 1700- για να θαυμάσετε τις ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες.

Κυψέλη, φωλιασμένο στην αγκαλιά των Τζουμέρκων 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *