«Κύμα» μέτρων από την Κομισιόν για πιο απλή και δίκαιη φορολογία

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

«Εργοτάξιο» στον τομέα της φορολογίας με δεκάδες μέτρα, που θα προωθηθούν σταδιακά και θα εφαρμοστούν από τώρα μέχρι το 2024, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτάσσοντας το δίπτυχο «δικαιοσύνη και απλούστευση».

Η δέσμη μέτρων που παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, αποσκοπεί στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, με την εντατικοποίηση της καταπολέμησης των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών, τον περιορισμό του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού και την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας. Παράλληλα, επικεντρώνεται στην απλούστευση των φορολογικών κανόνων και διαδικασιών με σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα μέτρα που προβλέπονται στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η άρση των φορολογικών εμποδίων και των διοικητικών επιβαρύνσεων για τους φορολογούμενους σε πολλούς τομείς, ώστε να είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν στην ενιαία αγορά.

Η δέσμη φορολογικών μέτρων αποτελείται από τρεις χωριστές, αλλά συναφείς πρωτοβουλίες:

* Το σχέδιο δράσης για τη φορολογία: Περιλαμβάνει 25 χωριστές πρωτοβουλίες μέχρι το 2024, ώστε να καταστεί η φορολογία απλούστερη και δικαιότερη κατά τα επόμενα έτη και να προσαρμοστεί καλύτερα στη σύγχρονη οικονομία. Όπως τονίζει η Επιτροπή, οι δράσεις αυτές θα διευκολύνουν τη ζωή των έντιμων φορολογούμενων, με την κατάργηση των εμποδίων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την εγγραφή σε μητρώο έως την υποβολή δηλώσεων, την πληρωμή, την επαλήθευση και την επίλυση διαφορών. Το σχέδιο δράσης θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν το δυναμικό των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, τη βελτίωση της συμμόρφωσης και τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

* Διοικητική συνεργασία (DAC 7): Η πρόταση για τη διοικητική συνεργασία επεκτείνει τους κανόνες φορολογικής διαφάνειας της Ε.Ε. στις ψηφιακές πλατφόρμες, έτσι ώστε όσοι αποκομίζουν κέρδη μέσω της πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών σε πλατφόρμες να καταβάλλουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί. Η νέα αυτή πρόταση θα εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τα έσοδα που προέρχονται από τις πωλήσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Η πρόταση ενισχύει επίσης και αποσαφηνίζει τους κανόνες σε άλλους τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη συνεργάζονται για την καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών, για παράδειγμα μέσω κοινών φορολογικών ελέγχων.

* Φορολογική διακυβέρνηση: Η δράση επικεντρώνεται στην προώθηση της δίκαιης φορολογίας και στην καταπολέμηση του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού, τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε διεθνές επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει μεταρρύθμιση του κώδικα δεοντολογίας, που αντιμετωπίζει τα ζητήματα σχετικά με τον φορολογικό ανταγωνισμό και καταπολεμά τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτείνει επίσης βελτιώσεις στον κοινοτικό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι χώρες εκτός Ε.Ε. οι οποίες αρνούνται να ακολουθήσουν τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία αυτή έχει ενθαρρύνει τις τρίτες χώρες να υιοθετήσουν πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης, αλλά απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά. Η ανακοίνωση παραθέτει επίσης την προσέγγιση της Ε.Ε. σε θέματα συνεργασίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα της φορολογίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *