Κόστα, Κάλας και φον ντερ Λάιεν στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ


Οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα. Στη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες επέλεξαν επίσης τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα και την Εσθονή Κάγια Κάλλας για τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αντίστοιχα.

Τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού). Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα κορυφαία αξιώματα διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Από την αίθουσα είχαν αποχωρήσει η Εσθονή πρωθυπουργός, λόγω υποψηφιότητας, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την Τρίτη, έξι διαπραγματευτές από τις τρεις κύριες κεντρώες πολιτικές ομάδες ενέκριναν τους φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας για τους ρόλους αυτούς. Την Πέμπτη, οι υπόλοιποι ηγέτες υποστήριξαν τις αποφάσεις αυτές.

Η στάση της Μελόνι

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατέστησε σαφές στους άλλους ηγέτες ότι ήταν θυμωμένη για το γεγονός ότι έμεινε εκτός των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. «Μου φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, υπάρχει απροθυμία να ληφθεί υπόψη το μήνυμα που έδωσαν οι πολίτες στην κάλπη», δήλωσε ο Μελόνι την παραμονή της συνόδου κορυφής.

Το βράδυ της Πέμπτης, απείχε από την υποστήριξη μιας δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν και ψήφισε κατά των Κόστα και Κάλλας.

Ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας ήταν πιο καυστικός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ντροπιαστική».

Τώρα, η φον ντερ Λάιεν έχει να αντιμετωπίσει μια ψηφοφορία στην κόψη του ξυραφιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία ακόμη και οι ίδιοι οι κομματικοί της σύμμαχοι παραδέχονται ότι θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση να την φέρει εις πέρας συγκριτικά. Αυτή η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει στις 18 Ιουλίου, σημειώνει το Politico. Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Οι ηγέτες ενέκριναν επίσης την Πέμπτη τη Στρατηγική Ατζέντα, ένα έγγραφο με μεγάλες στοχεύσεις που προορίζεται να καθοδηγήσει το μελλοντικό έργο των τριών διορισμένων.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *