Κορυφώνεται ο «πόλεμος» για Novartis

Κορυφώνεται ο «πόλεμος» για Novartis

Κορυφώνεται ο «πόλεμος» για Novartis 1

Σήμερα θα συνεδριάσει για όγδοη και τελευταία φορά η επιτροπή για την υπόθεση της Novartis.

Την κορύφωσή της γνωρίζει σήμερα στη Βουλή, η σφοδρή πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει εξ αφορμής της πρωτοβουλίας της συγκυβέρνησης να προκαλέσει τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση Novartis. Στην αποψινή όγδοη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, οι βουλευτές μέλη της πλειοψηφίας επισημοποιούν το πόρισμά τους, το περιεχόμενο του οποίου είχε σχεδόν προαναγγελθεί: η Βουλή, λένε, είναι «αναρμόδια να διώξει πράξεις δωροληψίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές πράξεις». Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση –τα στελέχη της οποίας, ως γνωστόν, έχουν αποχωρήσει από τις εργασίες της επιτροπής– προβαίνει μέσω κειμένων και δηλώσεων που δημοσιοποιούνται σήμερα, σε καταγγελία της πλειοψηφίας για προσχεδιασμένη διαδικασία που είτε δεν είχε στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης, είτε απλώς είχε σκοπό να σπιλώσει τους πολιτικούς αντιπάλους της συγκυβέρνησης.

Η καταγγελία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα έχει τη μορφή πολιτικών κειμένων που είτε θα επιδοθούν στη γραμματεία της επιτροπής, ώστε να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο, το οποίο με τη σειρά του θα κατατεθεί μέσω του προέδρου στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, είτε θα δημοσιοποιηθούν εκτός των συγκεκριμένων κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενδεχομένως και μετά το τέλος της αποψινής συνεδρίασης. Μιλώντας στην «Κ» χθες, βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για «επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεών τους ότι η δικομματική πλειοψηφία ήθελε να επενδύσει επικοινωνιακά στην κατασυκοφάντηση των αντιπάλων της», και για «κυβερνητικές επιλογές που κάθε άλλο παρά την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης μαρτυρούν». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα κόμματα θα επαναλαμβάνουν όλες τις επισημάνσεις και παρατηρήσεις που είχαν επικαλεστεί όταν επικρίνοντας σφοδρότατα τη συγκυβέρνηση, αποχωρούσαν από τις συνεδριάσεις. Ηταν οι ημέρες που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, η επιτροπή θα έπρεπε να αποφανθεί περί της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι η δική τους εκδοχή (αναρμοδιότητα Βουλής, επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη) «είναι και η μόνη που εξασφαλίζει τη δυνατότητα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Δηλαδή να εξεταστούν τα αποδεικτικά μέσα και να αξιολογηθούν εξονυχιστικά. Είμαστε βέβαιοι ότι η εκδίκαση υποθέσεων εμπλεκόμενων πολιτικών με νόμους και διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους πολίτες, θα διαχωρίσει αθώους από ενόχους και θα επιτρέψει την αποκατάσταση της δικαιοκρατικής τάξης απέναντι στη διαφθορά στη χώρα μας», τονίζεται. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη εξαιρετικά φορτισμένο πολιτικό κλίμα στο Κοινοβούλιο, όπως αυτό καταγράφεται: Πρώτον, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Δεύτερον, στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, στην επόμενη συνεδρίαση της οποίας μεθαύριο Πέμπτη θα ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης. Τρίτον, στη συζήτηση νομοσχεδίων για τη ΔΕΗ (από σήμερα στην Ολομέλεια), για θέματα προσφύγων και μεταναστών (σήμερα το πρωί στην κοινοβουλευτική επιτροπή), καθώς και για την αναδοχή παιδιών από ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης – η συζήτηση επί του οποίου στην αρμόδια επιτροπή θα αρχίσει αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *