Κοντονής: Η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη δικαιοσύνη

Κοντονής: Η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη δικαιοσύνη

Κοντονής: Η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη δικαιοσύνη 1

Για «έκδηλη και υπόγεια προσπάθεια πίεσης η οποία τείνει να γιγαντωθεί σε υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό ή κοινωνικό ενδιαφέρον» αναφέρθηκε ο  ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας σε διεθνή ημερίδα της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Ο υπουργός μίλησε για κινδύνους, απειλές και πιέσεις που υφίσταται η δικαιοσύνη από οικονομικά κέντρα . Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens αλλά και υποθέσεις αθλητικού ενδιαφέροντος.

Ο Σταύρος Κοντονής σημείωσε επίσης τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα ακυρωτικά δικαστήρια (ΣτΕ) τονίζοντας μεταξύ άλλων τη δυσκολία των αποφάσεων που αφορούν σε υποθέσεις με εμφανή πολιτική χροιά λέγοντας ότι σε αυτές οι δικαστικοί οφείλουν να σταθμίζουν με προσοχή τα δεδομένα και να αυτοπεριορίζονται. Δεν παρέλειψε δε κλείνοντας να αναφερθεί στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων, τονίζοντας «ότι η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη δικαιοσύνη».

Στις σχέσεις του δικηγορικού σώματος με τη δικαστική λειτουργία και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημ. Βερβεσός, παραφράζοντας τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου και λέγοντας «να τρομοκρατήσουμε εκείνους που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τη δικαιοσύνη».

Ο κ. Βερβεσός πρότεινε ακόμα τη σύνταξη κοινού κώδικα δεοντολογίας μεταξύ δικαστών και δικηγόρων.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης στιγμάτισε την στάση κάποιων δικαστών οι οποίοι φεύγοντας από τους κόλπους της δικαιοσύνης καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *