«Κόκκινη γραμμή» θέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

«Κόκκινη γραμμή» θέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ 1

«Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η αποβίβαση Τούρκων στρατιωτών σε ελληνική βραχονησίδα αποτελεί μια πολύ σαφή κόκκινη γραμμή για την Αθήνα, επισήμανε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. «Εάν ανεβούν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση», είπε χθες ο κ. Αποστολάκης στο πλαίσιο συζήτησής του με δημοσιογράφους. Οι απόψεις του κ. Αποστολάκη αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις που αποτελούν μια μάλλον λογική απάντηση στη ροή μιας συζήτησης η οποία κάλυψε αρκετά ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο εντασσόταν και η δήλωση του κ. Αποστολάκη ότι «εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας», τονίζοντας, παράλληλα, ότι όλη η προσπάθεια της Ελλάδας «επικεντρώνεται να μη χρειαστεί να φθάσουμε έως εκεί». Και πρόσθεσε ότι «με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί», αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ελλάδας στις δύο μεγάλες συμμαχίες κρατών, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Επιπλέον, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στον στρατηγικό διάλογο και στην αναζήτηση, όπως είπε, εκ μέρους των ΗΠΑ, τρόπων ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. «Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που ασκείται από την Τουρκία», είπε ενδεικτικά ο κ. Αποστολάκης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος πραγματοποιούσε περιοδεία στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο), από όπου μίλησε για ανακήρυξη ΑΟΖ, δίχως να είναι σαφές αν αναφέρεται στις αναγγελίες που έγιναν προ διμήνου από τον Νίκο Κοτζιά για το Ιόνιο και την Πελοπόννησο ή εννοεί ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ανατολικό Αιγαίο. Εως τώρα, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί ή υπονοηθεί κάτι σχετικό, επισήμως ή ανεπισήμως. «Η ΑΟΖ του Καστελλόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές», είπε ενδεικτικά. Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί».

Στο Ισραήλ

Παράλληλα, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στην πόλη Μπερ Σεβά, στην έρημο του Νεγκέβ, η τριμερής σε επίπεδο κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη τριμερή θα συμμετάσχουν με διάφορους τρόπους και οι ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα σχήμα δυτικών κρατών που μπορεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. Αύριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Βελιγράδι για το διμερές Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αλλά και στην Τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας που θα πραγματοποιηθεί εκεί.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία τριμερής, στη Λευκωσία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ιορδανία. Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμαν Σαφάντι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ είναι ανοικτός στην εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *