«Κλείδωσε» η συμφωνία μείωσης των συντάξεων έως 18% το 2019

«Κλείδωσε» η συμφωνία μείωσης των συντάξεων έως 18% το 2019

«Κλείδωσε» η συμφωνία μείωσης των συντάξεων έως 18% το 2019 1

Κλείδωσε η μείωση των συντάξεων το 2019. Παρά τις ελπίδες που επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν μέχρι και προχθές στελέχη της κυβέρνησης, ότι δήθεν θα μπορούσε να αποσυρθεί το ψηφισμένο μέτρο, λόγω των πολύ καλών οικονομικών επιδόσεων, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το ξέκοψε χθες, μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς: «Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», είπε.

Ετσι, οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να κόβονται κατά ποσοστό ώς 18% από 1/1/2019. Η μείωση του αφορολογήτου θα ακολουθήσει κανονικά, από 1/1/2020, όπως προβλέπει ο νόμος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΔΝΤ την επίσπευσή του, όπως φερόταν να θέλει μέχρι και πρόσφατα, σύμφωνα με τα μηνύματα που έστελναν ευρωπαϊκές πηγές.

Πάντως, η απόφαση του Ταμείου προβλέπεται κανονικά να ληφθεί τον Ιούνιο, αφού γίνει γνωστή η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο του 2018. Στο σημείο, μάλιστα, της ανάπτυξης, οι προβλέψεις έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, σκοπεύει να αναθεωρήσει και πάλι την εκτίμησή της για το 2018 στο 2-2,1%, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα καταθέσει στη Βουλή τον Ιούνιο, από 2,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της και 2,5% του προϋπολογισμού του 2018. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προέβλεψε πρόσφατα ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αξιόπιστος οικονομικός φορέας βλέπει τον ρυθμό να προσγειώνεται στο 1,7%.

Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα δημοσιονομικά με τους θεσμούς στο Χίλτον, επειδή οι τελευταίοι δέχθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι εφικτοί, όχι μόνο το 2018, αλλά και τα επόμενα χρόνια, μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ, είπε η πηγή, αναθεώρησε ήδη τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, το οποίο βλέπει τώρα στο 3,5%, από 2,9% στην προηγούμενη εκτίμησή του.

Μάλιστα, συνέχισε, οι θεσμοί αποδέχονται επίσης πως θα υπάρξει και υπέρβαση έναντι των στόχων του 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, αφού ληφθούν και τα αντίμετρα. Θα υπάρχει, είπε, ένα επιπλέον περιθώριο για να γίνουν φοροελαφρύνσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες. Το περιθώριο αυτό του υπερπλεονάσματος δεν έχει προσδιοριστεί, δεν θα είναι μεγάλο, αλλά είναι δεδομένο και έχει μόνιμο χαρακτήρα, υποστήριξε.

Αν επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός του αξιωματούχου –δεν είναι σαφές αν συμφωνεί και το ΔΝΤ– η κυβέρνηση θα θελήσει ασφαλώς να το αξιοποιήσει πολιτικά, διαφημίζοντας σχέδια για φοροελαφρύνσεις και παροχές από το 2019, για να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις από τη μείωση των συντάξεων.

Αλλος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, είπε αργότερα ότι εξακολουθούν και υπάρχουν αποκλίσεις στις εκτιμήσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για το μέγεθος της υπέρβασης αυτής και θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις σήμερα στο Χίλτον, καθώς ακόμη και μικρές διαφορές, 0,1%, πρέπει να διευθετηθούν.

3-4 εκκρεμότητες

Ενα ακόμη θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επίσης θα απασχολήσει τις σημερινές συναντήσεις. Συνολικά, είπε, υπάρχουν 3-4 θέματα ακόμη σε εκκρεμότητα που θα συζητηθούν. Στη συνέχεια, οι θεσμοί θα ετοιμάσουν ένα νέο σχέδιο τεχνικής συμφωνίας, θα το αποστείλουν στην κυβέρνηση αργά σήμερα ή το πρωί του Σαββάτου και αμέσως μετά οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για την τελική διαπραγμάτευση.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι το Σάββατο θα κλείσει η τεχνική συμφωνία, ώστε να επικυρωθεί από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *