Κίνα: Σε ιστορικά χαμηλά η μεταποίηση τον Φεβρουάριο

Κίνα: Σε ιστορικά χαμηλά η μεταποίηση τον Φεβρουάριο 1

REUTERS/SHENG LI

Με ρυθμούς-ρεκόρ συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, με τον κλάδο να εισέρχεται σε ύφεση, αντανακλώντας τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ της Κίνας για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 35,7, από 50,0 του Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης βρέθηκε κάτω από το 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση δίνουν μια πρώτη, επίσημη εικόνα για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας από τότε που ξέσπασε ο COVID-19, έχοντας μολύνει περίπου 80.000 ανθρώπους και προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 3.000.

Η ύφεση στον κινεζικό μεταποιητικό τομέα δείχνει τις πρώτες ρωγμές στην οικονομία, που είχε ήδη υποστεί πλήγμα λόγω του εμπορικού πολέμου. 

Αναλυτές της Nomura προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 2% του κινεζικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η Capital Economics προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο τρίμηνο έως τον Μάρτιο, για πρώτη φορά τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *