Οι Ενετοί την αποκαλούσαν Αρζεντιέρα

Το Κυκλαδίτικο νησί, η Κίμωλος είναι ένα από τα ηφαιστειογενή νησιά του Αιγαίου, με υπέροχα τοπία και λιτούς οικισμούς και βρίσκεται πολύ κοντά στη Μήλο, την Πολύαιγο και το Σίφνο.

Οι Ενετοί την αποκαλούσαν Αρζεντιέρα εξαιτίας των ασημόχρωμων βράχων της.

Κίμωλος, το νησί με το ασημόχρωμα βράχια 1

Πρωτεύουσά της είναι το Χωριό- και όχι Χώρα, θα σας διορθώσουν οι ντόπιοι, που περιλαμβάνει το μεσαιωνικό κάστρο του 14ου – 15ου αιώνα. Δεν ξεχωρίζει εδώ μία μεγάλη κεντρική πλατεία, όπως συνηθίζεται σε άλλες νησιωτικές και όχι μόνο πρωτεύουσες, αλλά μερικές μικρές.

Κίμωλος, το νησί με το ασημόχρωμα βράχια 2

Η μεγαλύτερη είναι του Σχολείου, με πολύ ωραία θέα. Απλό και γραφικό, το Χωριό φιλοξενεί τις πιο όμορφες βόλτες, ανάμεσα σε άσπρα σπιτάκια και σε δρομάκια με σκεπαστά περάσματα. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε στοιχεία από το μεγάλο και πλούσιο παρελθόν του νησιού και τη λαϊκή του παράδοση.

Κίμωλος, το νησί με το ασημόχρωμα βράχια 3

Μικρότεροι οικισμοί που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι είναι η Ψάθη, που είναι και το λιμάνι του νησιού, η Γούπα, το Ρέμα, του Καρά, τα Πράσα, η Αλυκή, και η Μπονάτσα.

Σήμα κατατεθέν του νησιού αποτελεί και το περίφημο Σκιάδι, ένας πέτρινος σχηματισμός σαν μανιτάρι, στο ύψωμα Σκλάβοι. Τα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν διαβρώνονται διαφορετικά από τον αέρα, χαρίζοντάς του το μοναδικό σχήμα του.

Κίμωλος, το νησί με το ασημόχρωμα βράχια 4

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *