Ένα αμμώδες «νησί», που όμως δεν υπάρχει πουθενά στον χάρτη!

Η Κεραμωτή βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο, κοντά στις εκβολές του Νέστου, σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Καβάλα.

Το γραφικό αυτό μέρος μοιάζει με αμμώδες νησί, αφού μια λωρίδα γης εισχωρεί στην θάλασσα και αποτελείται κυρίως από αμμουδιές και πεύκα.

Κεραμωτή… το στεριανό νησί της Καβάλας

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν προσφυγικές οικογένειες που έφτασαν εκεί με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ενώ τη δεκαετία του ’70 η Κεραμωτή άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά χάρη στις παραλίες αλλά και το λιμάνι της.

Κεραμωτή… το στεριανό νησί της Καβάλας

Στη γραφική παραλιακή κωμόπολη το φυσικό λιμάνι είναι διαρκώς γεμάτο κόσμο, κυρίως ψαράδες που με μεγάλα αλιευτικά, ανεμότρατες και γρι-γρι δραστηριοποιούνται στο Θρακικό πέλαγος. Από το λιμάνι της Κεραμωτής γίνεται και το μεγαλύτερο μέρος της μετακίνησης επιβατών και της μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τη Θάσο.

Κεραμωτή… το στεριανό νησί της Καβάλας

Το δέλτα του Νέστου βρίσκεται στα νότια σύνορα των νομών Καβάλας και Ξάνθης και καλύπτει έκταση περίπου 500.000 στρεμμάτων. Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας. Στην Κεραμωτή λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου και Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Νέστου.

Κεραμωτή… το στεριανό νησί της Καβάλας

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *