Καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα από τον σεισμό σπίτια – News.gr


Για το θέμα ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα” απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο

Τα λάθη που υπάρχουν στα δελτία ελέγχου και επανελέγχου και στα πρωτόκολλα αυτοψίας, βάζουν φρένο στην εφαρμογή των μέτρων στήριξης προς τους σεισμόπληκτους, αρκετοί από τους οποίους καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν καταστραφεί από τον Εγκέλαδο.

Για το θέμα ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα” απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, ζητώντας να επιλυθεί το πρόβλημα, ώστε θα μπορέσουν να ωφεληθούν όλοι οι δικαιούχοι από τα μέτρα της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ και την αποζημίωση της οικοσκευής.

Η απαλλαγή ΕΝΦΟΑ εφαρμόζεται για τα έτη 2021, 2022 και 2023 και αφορά τα επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση κτήρια ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η χορήγηση της απαλλαγής θα πραγματοποιηθεί κατ’ αρχάς κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, η οποία έχει χορηγηθεί μετά από τον έλεγχο της επιτροπής που συστάθηκε. Για τις περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία δεν θα χορηγηθούν οι προβλεπόμενες απαλλαγές με την κεντρική εκκαθάριση ή για τις οποίες συντρέχουν λόγοι χορήγησής τους πριν από αυτήν (π.χ. λήψη ενημερότητας), οι απαλλαγές χορηγούνται με την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με υπόδειγμα της Υπηρεσίας, στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), μία μόνο φορά για το έτος 2021 και ισχύει, χωρίς άλλη ενέργεια του φορολογούμενου, και για τα δύο επόμενα έτη. Η αίτηση συνοδεύεται από Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας για κτήριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση ή Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτηρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

“Σε κάθε περίπτωση, για την απαλλαγή των ακινήτων αυτών θα εκδοθεί νέα πράξη προσδιορισμού του φόρου από την Α.Α.Δ.Ε. και τυχόν καταβληθέντα ποσά φόρου για ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα συμψηφιστούν με υφιστάμενες φορολογικές οφειλές ή θα επιστραφούν” υπογραμμίζεται από το σύλλογο “Η Ελπίδα”, που τονίζει ακόμη: “Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη και έχει διεξοδικά αναδειχθεί και σε άλλα έγγραφά μας, επειδή πληθώρα δελτίων ελέγχου και επανελέγχου και Π.Α.Ε.Ε.Κ. είτε δεν αναγράφουν τα ορθά ονόματα των ιδιοκτητών, είτε δεν αναγράφουν όλους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, παρόλο που υπέβαλλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, δεν έλαβαν αποζημίωση ούτε οικοσκευής, ούτε πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Παρακαλούμε, όπως ενσκήψετε με τη δέουσα προσοχή και φροντίδα για την επίλυση του προβλήματος, που έχει ως αποτέλεσμα πλειάδα πολιτών να μην μπορούν μέχρι σήμερα να είναι ωφελούμενοι του ευνοϊκού μέτρου της απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., όπως και της λήψης της αποζημίωσης της οικοσκευής.»

Σχετικά Tags

Σεισμός ΕΝΦΙΑ Κρήτη

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *