Καλοκαίρι στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Νάξο

Καλοκαίρι στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Νάξο

Καλοκαίρι στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Νάξο 1

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και θεατρικών εργαστηρίων που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβρη

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των δύο προηγούμενων ετών, το Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» παρουσιάζει και αυτό το καλοκαίρι ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και θεατρικών εργαστηρίων στη Νάξο, που ξεκίνησαν ήδη.

Το Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2016, για να δέχεται όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον σπουδαίο Ναξιώτη συγγραφέα που ανανέωσε τη μεταπολεμική θεατρική δραματουργία με το σημαντικό έργο του. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον χώρο του γραφείου του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, πολύτιμη και ευγενική δωρεά της κόρης του, Κατερίνας Καμπανέλλη. Επίσης, μπορούν να μελετήσουν όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες για το έργο του, καθώς και να δουν ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες τις οποίες σκηνοθέτησε ή έγραψε το σενάριο.

Το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει, εκτός από την καθιερωμένη πια «Ταινία της Τετάρτης», εργαστήριο θεατρικής γραφής για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν ή να εξελίξουν τις δυνατότητές τους στη συγγραφή θεατρικού έργου, βιωματικό εργαστήρι σωματικής έκφρασης με τη χορογράφο Αναστασία Γεωργαλά, αναγνώσεις θεατρικών έργων του νεοελληνικού θεάτρου από την ομάδα του Μουσείου και συζήτηση πάνω στους θεματικούς άξονες που αναφέρονται σε αυτά.

Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες, με αφορμή τα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» και «Τελευταία Πράξη», αλλά και δημιουργική απασχόληση για παιδιά από πέντς έως δώδεκα ετών. Μέσα από τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμούς, τα παιδιά εμπνέονται από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Παραμύθι χωρίς όνομα» και διοργανώνουν τη δική τους παράσταση.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων και εργαστηρίων:

– Η ταινία της Τετάρτης. Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου. Κάθε Τετάρτη θα προβάλλεται μία ταινία, βασισμένη σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Θα ακολουθεί συζήτηση. Εισήγηση: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και Κατερίνα Χάλκου. Ώρα 21:00. Από την Τετάρτη 11 Ιουλίου έως την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.

– Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής. Για τρίτη χρονιά διοοργανώνεται το εργαστήρι θεατρικής γραφής για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν ή να εξελίξουν τις δυνατότητές τους στη συγγραφή θεατρικού έργου. Μέσα από παρουσιάσεις στις βασικές αρχές της θεατρικής γραφής, αναγνώσεις έργων μικρής διαρκείας, ασκήσεις και εποικοδομητική κριτική, οι συμμετέχοντες θα ολοκληρώσουν την πρώτη μορφή ενός μονόπρακτου. Με τη θεατρική συγγραφέα Νίνα Ράπη. Διάρκεια εννέα ώρες. Από την 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

– «Όταν το σώμα απο-γειώνεται». Βιωματικό εργαστήρι σωματικής έκφρασης με τη χορογράφο Αναστασία Γεωργαλά. Διάρκεια έξι ώρες. Στις 9, 10, και 11 Αυγούστου.

– Αναγνώσεις θεατρικών έργων του νεοελληνικού θεάτρου από την Ομάδα του Θεατρικού Μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Μία γνωριμία με θεατρικά κείμενα και συζήτηση πάνω στους θεματικούς άξονες που αναφέρονται σε αυτά. Σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Στη δεύτερη παρουσίαση συμμετέχει η ιστορικός-θεατρολόγος Κατερίνα Χάλκου. Ώρα: 21:00. Παρασκευή 20 Ιουλίου και Παρασκευή 24 Αυγούστου.

– «Πώς περνάμε από το παιχνίδι στην παράσταση». Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών. Με αφορμή το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Παραμύθι χωρίς όνομα» διοργανώνουμε τη δική μας παράσταση, μέσα από τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμούς. Από το παιχνίδι των ρόλων αφηγούμαστε τη δική μας ιστορία, κατασκευάζουμε το σκηνικό χώρο μας και τα κοστούμια μας. Με την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Γεωργία Παρασκευά. Κάθε Τρίτη από τις 11:00 έως τις 14:00. Στο τέλος της περιόδου θα διοργανωθεί μία βραδιά από τα παιδιά που θα συμμετάσχουν, με όλα όσα θα δημιουργήσουν στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων. Από την Τρίτη 10 Ιουλίου έως την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου.

– Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες. Ο Οδυσσέας στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Διερεύνηση του μύθου του Οδυσσέα με αφορμή τα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» και «Τελευταία Πράξη». Με τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Κάθε Τρίτη από τις 20:00 έως τις 22:00. Στο τέλος της περιόδου θα γίνει παρουσίαση των εργασιών του εργαστηρίου. Από τις 10 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *