«Καμπανάκι» της Παγκόσμιας Τράπεζας για βαθιά ύφεση στις αναπτυσσόμενες χώρες

REUTERS/LUCAS LANDAU

Toν κώδωνα του κινδύνου ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κινδυνεύουν με βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση κρούουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην περίπτωση που η κατανάλωση και επενδύσεις δεν επανακάμψουν με ταχείς ρυθμούς μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε blog στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση 2% του ΑΕΠ των αναπυσσομένων χωρών, οι οποίες θα εισέλθουν σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1960 και σε μια δραματική εξέλιξη σε σύγκριση με τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 4,6% στη διάρκεια των 60 τελευταίων ετών.

Σύμφωνα όμως με τους οικονομολόγους, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας εώς και 3%, εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη της κατανάλωσης και επιστροφή επενδύσεων. 

«Σε ένα δυσμενές σενάριο, το χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν μεγαλύτερο και η οικονομική δραστηριότητα στις αναπτυσσόμενες θα μπορούσε να συρρικνωθεί σχεδόν 3%», επισημαίνουν.

Οι συντάκτες της μελέτης καλούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση των αναπτυσσομένων χωρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *