Κ. Μίχαλος: Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει με γρηγορότερα βήματα

Κ. Μίχαλος: Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει με γρηγορότερα βήματα

Κ. Μίχαλος: Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει με γρηγορότερα βήματα 1

Την επανεξέταση των επτά σταδίων επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοινώθηκαν χθες ζητεί από την κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. 

«Όσο αναγκαία ήταν η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα και μάλιστα με γρηγορότερα βήματα. σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον οδικό χάρτη που έδωσε η κυβέρνηση για άρση του lockdown και τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

Στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθηθούν τέτοιες πολιτικές που θα επιτυγχάνουν στο μέγιστο αυτόν τον στόχο χωρίς όμως να οδηγούμε σε πλήρη καταστροφή την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Δεν πρόκειται για ένα δίλημμα ανάμεσα στις οικονομικές επιπτώσεις και στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά για μία νέα πρακτική που θα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και βεβαίως τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Και βλέπουμε ότι σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να αίρονται προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα ζητήματα που θα επιτείνουν το υγειονομικό πρόβλημα.

‘Αλλωστε, ένα ισχυρό σύστημα υγείας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω όταν η οικονομία έχει παραλύσει.

Και εν κατακλείδι, ο κορωναϊός δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία, όπως και η ίδια η επιστημονική κοινότητα έχει παραδεχτεί, δίνοντας έμφαση και στα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν προκληθεί, αλλά και στα όσα προβλήματα μπορεί να προκληθούν στην υγεία των ανθρώπων από τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε χθες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται η επαναλειτουργία κάτω από αυστηρούς όρους των προαναφερόμενων τομέων της οικονομίας, καθώς από αυτούς τους τομείς ενισχύεται η αγορά, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο του θέρους.

Θα πρέπει, λοιπόν, να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις και όχι από την 1η Ιουνίου και τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, καθώς άλλωστε η απόφαση είναι η επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών τους χώρων, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού ελαχιστοποιείται.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και μία σοβαρή συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και βέβαια, των εξαγωγών μας, ώστε με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, στον τουρισμό, από την πανδημία, να αμβλυνθεί με τη σημαντικότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ αυτών των κλάδων της οικονομίας που σας ανέφερα.

Τα Επιμελητήρια είναι έτοιμα να συνεισφέρουν και προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε να εισακουστούμε από την κυβέρνηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *