Οικονόμου: Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το food pass ή θα αποτελέσει πάλι εξαίρεση;Οικονόμου: Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το food pass ή θα αποτελέσει πάλι εξαίρεση; 1

“Ο Πρωθυπουργός, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της συγκυρίας” τονίζει ο κ. Οικονόμου 

Την προσεχή Τρίτη η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη ρύθμιση για την άμεση ενίσχυση 8,5 εκατομμυρίων δικαιούχων όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γιάννης Οικονόμου

«Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών ή, για άλλη μια φορά, θα αποτελέσει εξαίρεση;» αναφέρει ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιοι και πώς θα πάρουν το επίδομα

Η κυβέρνηση παίρνει 650 εκατ € από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τα μετατρέπει σε ένα εξάμηνο food pass για το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Αυτό είναι εν πολλοίς το έκτακτο μέτρο που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο όσα είχε αναφέρει το skai.gr για ένα μέτρο με εφαρμογή το 2023 που θα στοχεύει στην ανακούφιση από την ακρίβεια στο ράφι και θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα της φορολόγησης των διυλιστηρίων.

Η κυβέρνηση επέλεξε από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023 να χρηματοδοτήσει το 10% των αγορών που θα πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά σε σούπερ μάρκετ, και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων όπως φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία ,γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία. Το 10% δεν είναι τυχαίο αλλά είναι στο ύψος που υπολογίζεται ότι θα κλείσει φέτος ο πληθωρισμός.

Το ΥΠΟΙΚ παίρνει ως βάση υπολογισμού ένα όριο αγορών 220€/μήνα για ένα μονομελές νοικοκυριό το οποίο αυξάνεται 100€/μέλος μέχρι το ποσό των 1000€ που αφορά ζευγάρι με 7 εξαρτώμενα τέκνα. Επί των ποσών αυτών θα υπολογιστεί το 10% το οποίο θα καταβληθεί για 6 μήνες. Με βάση αυτά π.χ. :

  • Ένα ζευγάρι με 1 εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει το 10% των 420€ , δηλαδή 42€/μήνα ή 252€ για το εξάμηνο.
  • Ένα ζευγάρι με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει το 10% 520€ , δηλαδή 52€/μήνα ή 312€ για το εξάμηνο.

Κατά το πρότυπο του fuel pass, τα χρήματα θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στα καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Όπως και με το fuel pass, έτσι και στο food pass, θα υπάρχει η δυνατότητα πίστωσης των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, όχι όμως στο σύνολο τους αλλά στο 80%,κι όχι κάθε μήνα αλλά με 2 πληρωμές ανά τρίμηνο. Ένα μονογονεϊκό δηλαδή νοικοκυριό που επιλέγει λεφτά στην τράπεζα δεν θα λάβει 22€ κάθε μήνα για έξι μήνες , κι άρα 132€, αλλά 53€ κάθε τρίμηνο, συνολικά δηλαδή 106€

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000€ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000€ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000€ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000€ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000€ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Υπολογίζεται ότι από το μέτρο θα ωφεληθούν περίπου 3,2εκατ νοικοκυριά ( όσοι περίπου και στο fuel pass 2) με 8,5εκατ μέλη. Το μέτρο θα εξειδικευτεί περισσότερο από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στις αρχές της εβδομάδας.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Τα γεγονότα είναι μπροστά μας και τα πράγματα απλά: ο Πρωθυπουργός, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της συγκυρίας, και η Κυβέρνηση την Τρίτη φέρνει προς ψήφιση ρύθμιση που θα μετατρέψει τα έσοδα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων σε άμεση ενίσχυση για 8,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Ενίσχυση για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών, στο ύψος του πληθωρισμού. Το αδήριτο ερώτημα είναι: θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών ή, για άλλη μια φορά, θα αποτελέσει εξαίρεση;» 

Πηγή: skai.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *