Ικανοί και καλοπληρωμένοι μάνατζερ στις ΔΕΚΟ

Ικανοί και καλοπληρωμένοι μάνατζερ στις ΔΕΚΟ 1

Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες μια τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα αύξησης των αποδοχών των ανώτατων στελεχών κάποιων μεγάλων ΔΕΚΟ. Προφανής αφέλεια σε ό,τι αφορά το timing, ειδικά από μια κυβέρνηση η οποία στον τομέα της επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας παίρνει τους υψηλότερους βαθμούς της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε με το επιχείρημα πως την ώρα που οι Ελληνες θρηνούν τους νεκρούς από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι, η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει αυξήσεις σε όσους διόρισε η ίδια. Προφανής λαϊκισμός, από ένα κόμμα που όταν ήταν στην εξουσία έκανε το ίδιο: διόριζε τα δικά του παιδιά, όχι γιατί ήταν άξια, αλλά επειδή ήταν δικά του.

Αντιλαμβανόμενη η κυβέρνηση ότι το «χτύπημα» της αντιπολίτευσης κάτω από τη μέση θα πιάσει στην κοινή γνώμη –έχει δώσει κι ίδια άπειρα τέτοια χτυπήματα και ξέρει–, απέσυρε την τροπολογία άρον άρον.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, μακριά από εύκολους λαϊκισμούς.

1. Οι Ελληνες πράγματι θρηνούν τους νεκρούς, αλλά ταυτόχρονα εξοργίζονται από τη διαχρονική αναποτελεσματικότητα του κράτους, του πελατειακού κράτους.

2. Το ρεσάλτο στο κράτος δεν είναι άθλημα στο οποίο επιδίδεται μόνο ένα τμήμα του πολιτικού φάσματος. Οπως είχαμε την ιστορική ευκαιρία να διαπιστώσουμε από το 2015, διαπρέπουν σ’ αυτό όλα τα τμήματά του, αρκεί να τους δοθεί η δυνατότητα.

3. Οι αποδοχές των ανώτατων στελεχών των ΔΕΚΟ είναι απαράδεκτα χαμηλές. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, με 17.000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών σχεδόν 5 δισ. ευρώ. Είναι επίσης μια λίγο ώς πολύ προβληματική επιχείρηση, που καλείται ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας ραγδαία μεταβαλλόμενης αγοράς ενέργειας, προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα στην εποχή του σπαρματσέτου και της γκαζόλαμπας. Ο διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρείας αμείβεται με 2.800 ευρώ καθαρά τον μήνα. Λιγότερα κι από τα μεσαία στελέχη της ίδιας της ΔΕΗ.

4. Οι ΔΕΚΟ χρειάζονται τους καλύτερους μάνατζερ επειδή πρέπει να εξυγιανθούν, ούτως ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Κανένας καλός μάνατζερ δεν θα δεχθεί για 2.800 ευρώ τον μήνα να «τρέξει» μια προβληματική εταιρεία, συνήθως μεγάλη, που έχει μέτοχο το Δημόσιο και συνδιοικητές συνδικαλιστές, κομματάρχες, τοπικούς παράγοντες, μητροπολίτες κ.ά.

5. Ο καθαρός μισθός των 5.000 ευρώ (περίπου τόσα προέβλεπε η αποσυρθείσα τροπολογία), όταν δίνεται σε κάποιον ικανό διευθύνοντα σύμβουλο, που ξέρει από διοίκηση επιχειρήσεων και πιάνει τους στόχους του, είναι επένδυση. Ο μισθός των 2.800 ευρώ, όταν καταβάλλεται σε ανίκανα στελέχη των κομματικών στρατών κι αποτυχημένους πολιτευτές, είναι απλώς σπατάλη.

Οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ και στον δημόσιο τομέα έχουν μια ισοπεδωτική λογική. Καλοί και κακοί, ικανοί κι ανίκανοι, σε θέσεις ευθύνης ή στη νιρβάνα της ανευθυνότητας, αμείβονται σχεδόν το ίδιο. Στις εποχές των παχειών αγελάδων, είχαν όλοι περίπου τις ίδιες υψηλές αποδοχές. Οταν ήρθε η χρεοκοπία, υπέστησαν λίγο ώς πολύ τις ίδιες –μεγάλες– περικοπές.

Αυτή η ισοπεδωτική λογική συνέβαλε στην αναποτελεσματικότητα του κράτους, η οποία τις τελευταίες ώρες μάς εξοργίζει περισσότερο απ’ όσο συνήθως. Ο χρόνος, ωστόσο, θα καταλαγιάσει τον πόνο και την οργή. Η κυβέρνηση θα φέρει εκ νέου την τροπολογία και οι μισθοί των διοικητών των ΔΕΚΟ θα αυξηθούν, χωρίς αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Εξάλλου, τους υψηλότερους μισθούς αύριο θα τους πάρουν οι δικοί της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *